PSSE: Političke snage da rade na smanjenju podjela u CG

Crna Gora

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) zabrinuta je zbog povećanja polarizacije crnogorske političke scene po pitanju nacionalnog identiteta u zemlji koja je do sada uspijevala da u velikoj mjeri ograniči takve tenzije. PSSE, kako navode, poziva različite političke formacije i lidere da ne naglašavaju ovu polarizaciju, već da pomognu u smanjenju njenog intenziteta

To se navodi u nacrtu izvještaja o monitoringu država članica Savjeta Evrope, koji je sačinio poslanik PSSE Mihael Jansen i koji će skupština razmatrati na śednici od 24. januara do 28. januara ove godine. 

„U odnosu na Crnu Goru, Skupština pozdravlja konstruktivnu saradnju vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Skupština, međutim, primjećuje da obnavljanje članstva svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova od strane parlamenta prostom većinom predstavljaju rizik za nezavisnost Savjeta. Stoga poziva crnogorski parlament da osigura da pet novih članova Tužilačkog savjeta budu imenovani na osnovu njihove stručnosti i percipirani kao politički neutralni”, navodi se u izvještaju. 

Ističe se da je u aprilu 2021. godine, na osnovu izvještaja koji su pripremli izvjestioci PSSE za Crnu Goru, Skupština usvojila Rezoluciju 2374 (2021) o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom.

„Nakon njihovog predloga, smatralo se da u četiri oblasti koje je PSSE u svojoj Rezoluciji 2030 iz 2015. godine identifikovao kao prioritete, a to su nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju”, navedeno je u izvještaju. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *