Vlada Srbije prekida saradnju sa “Rio Tinto”

Region

Izvor: Slobodna Evropa


Vlada Srbije donijela je odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom “Rio Tinto”, potvrdila je 20. januara premijerka Srbije Ana Brnabić

„Poništeni su svi upravni akti vezani za ‘Rio Tinto’, odnosno (ćerkom firmom) ‘Rio Sava’, sve dozvole, odluke, rješenja. Ispunili smo sve zahtjeve ekoloških protesta, i stavili tačku na ‘Rio Tinto’ u Republici Srbiji”, izjavila je predśednica Vlade Srbije, poslije śednice Vlade Srbije.

“Rio Tinto” je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum na zapadu Srbije, a projekat je nazvan “Jadar”.

Premijerka Srbije je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da joj se obrate i navela da je njen tim spreman da sve dokumente u vezi sa radom kompanije dostavi javnosti.

Brnabić je rekla i da je na ovaj način Vlada Srbije prihvatila sve zahtjeve ekoloških organizacija.

Brnabić: Molila sam “Rio Tinto” da poboljša komunikaciju

Predśednica Vlade Srbije je navela i da ‘Rio Tinto’ nije pružio dovoljno informacija građanima u dolini Jadra, ali ni Vladi Srbije.

„Molila sam ih da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, rekla je predśednica Vlade Srbije.

Ona je dio konferencije posvetila i kritici stranih, prije svega zapadnih, organizacija.

„Nemam riječi kojima bih opisala licemjerje stranaca koji finansiraju ove organizacije i ove proteste. Tu poruku sam prenijela i ambasadorima nekoliko zemalja sa kojima sam razgovarala. Prije svega organizacijama iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije. Svi su se sjatili u posljednjih godinu dana da organizuju i finansiraju rad tih organizacija i proteste”, navela je Brnabić.

“Rio Tinto” razmatra posljedice odluke

“Rio Tinto” je saopštio nakon obraćanja premijerke Srbije 20. januara uveče da je izuzetno zabrinut zbog izjave da je ukinut prostorni plan za Projekat “Jadar”, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

„Tokom našeg rada na Projektu „Jadar“, uvijek smo poštovali zakone Republike Srbije“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se dodaje, Rio Tinto razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i „implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji“.

Ranije tokom dana, kompanija je saopštila da ostaje posvećena razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima. „I uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je poručila i da „diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta”.

Vlasti u Srbiji su ranije saopštile da su ukupna ulaganja “Rio Tinta” u projekat “Jadar” iznosila više od 209 miliona dolara od 2004. do 2020. godine.

Zaokret u odnosu vlasti u Srbiji prema projektu “Jadar” – koji predviđa vađenje litijuma u dolini istoimene rijeke na zapadu kod Loznice, dogodio se nakon višemjesečnih protesta protiv “Rio Tinta” i blokada puteva širom države.

Na protestima je ukazivano na opasnost od štete po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

“Rio Tinto” je obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima, ali se sa projektom zastalo u momentu kada je kompaniju od dobijanja dozvole za rudnik dijelilo nekoliko koraka.

Naslovna fotografija: Premijerka Srbije Ana Brnabić na pres-konferenciji o statusu kompanije “Rio Tinto” u Srbiji, Beograd (20. januar 2022.) | Izvor: Reuters/Zorana Jevtić

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *