Komisija za auto-put traži od Vlade dodatni novac za svoj rad

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online/Goran Kapor;Marija Mirjačić


Ministar Mitrović predložio da im se više ne isplaćuje novac, što može zakomplikovati otvaranje dionice

Državna komisija za tehnički pregled radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare traži od Vlade dodatni novac za svoj rad, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je za sjednicu Vlade od 13. januara pripremilo predlog zaključka kojim se odbija taj zahtjev, ali na kraju rasprave o ovoj temi on, ipak, nije usvojen.

Sve ovo može dodatno zakomplikovati otvaranje ove dionice auto-puta, jer još nisu završeni svi radovi a njegovo puštanje u saobraćaj nije moguće bez zelenog svjetla ove komisije.

Prema informacijama “Vijesti”, Komisija je tražila da se izmijeni odluka o njenom osnivanju jer je rok za završetak radova i primopredaju objekta bio 30. nevembra a da su radovi nastavljeni i dalje kao i posao komisije. Budžetom za prošlu godinu predviđeno je 630 hiljada eura za rad ove Komisije, a taj novac potrošen je prije kraja novembra.

Ministarstvo na čijem čelu je Ratko Mitrović je u obrazloženju zaključka kojim odbija zahtjev Komisije, navelo da je ona od početka rada 2015. godine do kraja prošle godine dobila iz budžeta tri i po miliona eura (3.541.641,83 eura). Naveli su da je takva komisija za tehnički pregled slične dionice u Srbiji ‒ Grdeličke klisure završila posao za mnogo manji iznos novca.

„Na osnovu uporedne analize Gradskog zavoda za vještačenje iz Beograda, gdje je prikazana najadekvatniji komparativ za analizu cijena ‒ Grdeličke klisure, dolazi se do cijene koštanja za tehnički pregled oko 10.000 eura po kilometru, dok je u konkretnom slučaju cijena koštanja za tehnički pregled na auto-putu Bar-Boljare prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo 85.000 eura po kilometru”, navedeno je u zaključku kojeg je predložilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U najavi dnevnog reda za 54. sjednicu Vlade od 13. januara ove godine navedena je i tačka “Informacija o Predlogu izmjene Odluke o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo”. Međutim, u materijalima objavljenim nakon sjednice Vlade nije bilo ove Informacije.

Na pitanje da li je ova tačka dnevnog reda usvojena, iz ovog Ministarstva su odgovorili “Vijestima” da je izjašnjavanje u vezi sa ovim predlogom odloženo za sjednicu koja će biti naredne sedmice.

Prema nezvaničnim informacija “Vijesti”, tokom rasprave o ovom predlogu na Vladi povela se diskusija o radu ove Komisije, a od resornog Ministarstva iznijet je niz primjedbi na trošenje novca, rokove u radu, broj članova, njihov dosadašnji angažman…

Zbog svega toga predloženo je da se materijal o radu Komisije dodatno analizira, pa da se na onovu toga zaključak donese na sjednici tokom naredne sjednice.

Budžetom za ovu godinu za rad ove komisije predviđen je iznos od 160 hiljada eura, što bi prema njenoj dosadašnjoj potrošnji, bilo dovoljno za najviše tri mjeseca.

Prema informacijama Vlade, do 11. januara bilo je završeno 98,7 odsto potrebnih radova na ovoj dionici. Preostao je mali dio asfalterskih i betonskih radova koji se sada ni ne mogu izvoditi zbog snijega i niskih temperatura, kao i dio elektroinstalaterskih radova. Takođe da bi dionica dobila tehnički prijem, potrebno je da Monteput obezbijedi i opremi službe održavanja. To ranije nije uradila bivša uprava Monteputa, dok je novi menadžment imenovan tek sredinom decembra prošle godine zbog spornih dijelova statuta koji su štitili bivše rukovodstvo od smjene.

Novi direktor je u plan za ovu godinu uvrstio nabavku potrebne mehanizacije i opreme, a taj plan je usvojen na sjednici prije tri dana, tako da se tek sada ispunjavaju uslovi za raspisivanje tih javnih nabavki. Sve to bi moglo da odloži otvaranje dionice za koji mjesec ili dva.

Već potrošili 700 hiljada eura više od plana, Đukanović njen rad proglasio tajnim

Državna komisija za tehnički pregled radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare osnovana je odlukom iz maja 2015. godine i ima 27 članova.

Spornom odlukom o osnivanju, koju je potpisao tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović, određeno je da je rad ove Komisije tajan: „Rad Komisije se smatra poslovnom tajnom i nijedan član Komisije nema ovlašćenja da van Komisije saopštava bilo kakve podatke vezane za djelokrug rada Komisije”.

Takođe, istom odlukom predviđeno je da ukupan iznos novca za rad ove Komisije iznosi 0,35 odsto od ugovorene cijene „radova za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Uvač-Mateševo, što na osnovu ugovorene cijene od 809.577.356,14 eura iznosi 2.833.520,74 eura”.

U odnosu na taj iznos Komisija je već potrošila oko 700 hiljada eura više, što su joj izmjenama odluke odobravale bivše Vlade, a posljednji put u februaru 2020. godine.

Olukom je utvrđeno da se visina nadoknade za svakog člana Komisije određuje proporcionalno učešću odnosne oblasti u ukupnom tehničkom pregledu, kao i na osnovu stvarnog obima angažmana na pregledu radova, na predlog predsjednika Komisije. Takođe, dozvoljeno je ida članovi Komisije mogu angažovati jedno ili više osoba za dodatnu pomoć u slučaju potrebe, a na osnovu prethodne saglasnosti predsjednika Komisije.

Izvor naslovne fotografije: Vlada Crne Gore

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *