Julian Assange još neće biti izručen SAD, dobio pravo da se žali Vrhovnom sudu

Globus

Izvor: BBC News


Julianu Assangeu, osnivaču Wikileaksa, Viši sud u Londonu odobrio je mogućnost upućivanja molbe Vrhovnom sudu da spriječi njegovo izručenje SAD. Viši sud je presudio u Assangeovu korist jer je smatrao da su njegovi argumenti pravno validni i da bi Vrhovni sud trebalo da ih razmotri.

Ova presuda znači da Assange može da se obrati Vrhovnom sudu, traži saslušanje i odugovlači proces izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjetimo, SAD zahtijeva izručenje Assangea zbog toga što je objavio hiljade povjerljivih dokumenata u periodu između 2010. i 2011. godine. Mogao bi da se suoči i sa smrtnom kaznom ukoliko bi došlo do izručenja i sudskog procesa u SAD.

Ipak, ova presuda mu ne garantuje saslušanje pred Vrhovnim sudom, uprkos tome što mu dozvoljava da uputi zahtjev za njim. Dosadašnja praksa govori da bi ovaj proces mogao da se otegne mjesecima.

Stella Moris, Assangeova vjerenica, tvrdi da je ova odluka pobjeda, ali upozorava da je pravda u cijelom slučaju i dalje jako daleko. „Dok god se ovaj slučaj ne odbaci, dok god Julian ne bude oslobođen, njegova patnja se nastavlja. Skoro tri godine je zatvoren u zatvoru Belmarsh. Dovoljno je patio”, izjavila je ona.

Dokumenta koja je Wikileaks objavio razotkrila su činjenicu da je američka vojska ubila na stotine civila u neprijavljenim incidentima tokom rata u Avganistanu, a dokumenta u vezi sa ratom u Iraku pokazala su da je 66.000 civila bilo ubijeno i mučeno od strane iračkih snaga podržanih od SAD.

SAD tvrdi da je Assange prekršio zakon i ugrozio živote drugih, ali on tvrdi da je cijeli slučaj politički motivisan.

Lord Burnett, glavni sudija Engleske i Velsa, rekao je da je ovaj slučaj otvorio pravna pitanja u vezi sa time da li sudije moraju da uzmu u obzir uslove zatočenja i garancije bezbjednosti od zemlje koja zahtijeva izručenje. SAD u ovom slučaju nije uspjela da garantuje bezbjednost za Assangea.

Assangeovi advokati branili su ga argumentom da bi u SAD bio zatvoren u ekstremnim uslovima po pitanju samoće i izolovanosti, što bi moglo da utiče na njegovo već slabo mentalno zdravlje. Advokati su argumentovali i da SAD ne može da garantuje da u tim okolnostima Assange ne bi bio spriječen da digne ruku na sebe.

Viši sud je u međuvremenu, u decembru prošle godine, presudio da su SAD pružile dovoljne garancije za Assangeovu bezbjednost. Ipak, Lord Burnett je danas problematizovao način na koji su te garancije stigle naknadno i uputio cio slučaj na Vrhovni sud.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *