NATO šalje dodatne snage u istočnu Evropu, Rusija se buni

Globus

Izvor: N1


NATO je saopštio da stavlja u pripravnost dodatne snage i da šalje još brodova i borbenih aviona u istočnu Evropu, dok Rusija nastavlja gomilanje trupa blizu Ukrajine.

Alijansa je navela da pojačava svoje prisustvo “odvraćanja” u regionu Baltičkog mora. Više zemalja članica vojne alijanse, koja ima 30 članova, ponudilo je trupe i opremu.

„NATO će nastaviti da preduzima sve potrebne mjere da zaštiti i odbrani svoje saveznike uključujući jačanje istočnog dijela Alijanse. Mi ćemo uvijek odgovoriti na bilo kakvo pogoršanje našeg bezbjednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane“, naveo je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u saopštenju.

Danska šalje fregatu u Baltičko more, a borbene avione F-16 u Litvaniju. Španija šalje brodove da se pridruže NATO pomorskim snagama i razmatra slanje borbenih aviona u Bugarsku. Francuska je spremna da šalje trupe u Bugarsku, navela je Alijansa.

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku pokušavaju da pokažu dodatnu odlučnost za podršku Ukrajini, dok je Irska upozorila da nove ruske vojne vežbe kod njenih obala nisu dobrodošle s obzirom na tenzije oko mogućih namjera ruskog predśednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu.

„Svi članovi Evropske unije su ujedinjeni. Pokazujemo jedinstvo bez presedana oko situacije u Ukrajini sa strogom koordinacijom sa SAD”, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel novinarima u Briselu.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je po dolasku u Brisel, na sastanak, da će obavjestiti svoje kolege da Rusija planira da održi vojne vježbe 240 kilometara od jugozapadne obale Irske, u međunarodnim vodama, ali i blizu ekskluzivne ekonomske zone zemlje.

„Mi nemamo moć da spriječimo to ali smo svakako jasno dali do znanja ruskom ambasadoru u Irskoj da to nije dobrodošlo. Ovo nije vrijeme za povećanje vojne aktivnosti i tenzija u kontekstu onoga što se dešava sa i u Ukrajini”, rekao je irski ministar.

Rusija optužuje NATO i SAD da jačaju tenzije

Kremlj je optužio NATO i SAD da zaoštravaju tenzije odlukom o slanju dodatnih ratnih brodova i aviona u istočnu Evropu zbog zapadnog strahovanja o ruskom napadu na Ukrajinu.

„Tenzije su pojačane najavama i konkretnim akcijama SAD i NATO”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom raspoređivanja novih snaga Alijanse u istočnoj Evropi.

On je takođe procijenio da je “vrlo visok” rizik od ofanzive Kijeva protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Izvor naslovne fotografije: NATO

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *