Krivokapić: Temeljni ugovor sa SPC spreman za potpisivanje u najkraćem roku

Crna Gora

Izvor: N1


Vlada Crne Gore je na današnjoj śednici usvojila informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, u najkraćem vremenskom roku, saopštio je na Tviteru premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

„Poštovani građani i građanke Crne Gore, danas su na śednici Vlade Crne Gore članovi Vlade upoznati sa procesom usaglašavanja sadržaja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve. Vlada je usvojila informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanje ugovora u najkraćem vremenskom roku“, naveo je Krivokapić u video poruci.

„Ovaj proces je prošao kroz nekoliko faza usaglašavanja i iz ugla Vlade, ovaj ugovor je potpuno spreman za potpisivanje”, poručio je premijer Crne Gore.

Kako N1 podśeća, Krivokapić je prošle neđelje uputio pismu patrijarhu SPC Porfiriju u kom se navodi da je pojedine odredbe nacrta Temeljnog ugovora, koji država Crna Gora treba da potpiše sa SPC, potrebno usaglasiti sa crnogorskim pravnim sistemom i pojasniti određena rešenja.

Iz kabineta predśednika Vlade Crne Gore tada je navedeno da se više radi o tehničkim pitanjima i potpunom usaglašavanju sa pravnim sistemom Crne Gore, a ne o suštinskim pitanjima koja dovode u pitanje odnos države Crne Gore i SPC.

Izvor naslovne fotografije: Reuters/Hannah McKay

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.