SSP: Božović protjeran iz Crne Gore, ‘radi od kuće’ i prima 4.500 eura

Region

Izvor: Portal DAN


SSP je istakla i da „vlada u Beogradu ne krši samo ta pravila”, već, kako je navedeno, „krši i unutrašnja pravila”

Stranka slobode i pravde je kritikovala Vladu Srbije jer je, kako se navodi, omogućila, suprotno pravilima, ambasadoru Vladimiru Božoviću koga je Crna Gora proglasila za “personu non grata”, da obavlja ambasadorsku dužnost iz Beograda i za to prima deviznu platu, piše N1.

Ta stranka je u saopštenju ukazala da je Božović „protjeran iz Crne Gore krajem novembra 2020”.

Navedeno je i da je Božovića crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo za “personu non grata” na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima.

„Protjerivanje ambasadora iz Crne Gore, zbog neprimerenog ponašanja i miješanja u unutrašnja pitanja, diskreciono je pravo svake zemlje prijema i nedvosmisleni signal da ambasador nije poželjan kao najviši srpski diplomata kod susjedne zemlje”, naveo je Resorni odbor SSP za spoljnu politiku.

Dodali su da „ambasador u zemlji prijema svoju dužnost može nesmetano obavljati samo ako je prihvaćen od vlasti”.

Navedeno je da je Crna Gora, koja, u slučaju protjerivanja diplomate, nije dužna da saopšti razlog otkazivanja gostoprimstva Božoviću, u njegovom slučaju to učinila.

Istaknuto je i da „Vlada Srbije mora znati da Božović ne može dalje obavljati svoju dužnost”.

„Međutim, ona postupa potpuno suprotno uobičajenim diplomatskim pravilima i Božovića ostavlja da obavlja ‘dužnost ambasadora’ od kuće, iz Beograda, što je van pravila kojima se regulišu diplomatski odnosi između država i čime se demonstrira potpuno nepoštovanje suverene odluke crnogorske vlade”, navodi se u saopštenju.

SSP je istakla i da „vlada u Beogradu ne krši samo ta pravila”, već, kako je navedeno, „krši i unutrašnja pravila”.

„Diplomatsku platu diplomata može dobijati samo u inostranstvu na svom radnom mjestu, a u svojoj zemlji isključivo nediplomatsku, dinarsku platu za posao koji (ne)obavlja”, navela je SSP.

Navedeno je da „Božovića, u Beogradu, Vlada Srbije nagrađuje za nerad već 14 mjeseci nezakonitom platom od oko 4.500 eura mjesečno” i dodato da „Božović do danas državni budzet košta 56.000 eura”.

„Primjera radi, ničim opravdana devizna ‘nagrada’ bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori, iznosi kao 140 prosječnih profesorskih plata ili 105 ljekarskih plata…”, navela je SSP.

Istaknuto je da „vlasti Srbije, tretmanom Božovića kao ‘ambasadora Srbije u Crnoj Gori’, bez bilo kakve potrebe, nanose štetu i ugrožavaju odnose dvije susjedne i najbliže države”.

Naslovna fotografija: Vladimir Božović | Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *