SAD upozoravaju: Śeverni tok 2 neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs izjavio je da gasovod Śeverni tok 2 između Rusije i Njemačke neće napredovati ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu

„Želim da budem vrlo jasan ‒ ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Śeverni tok 2 neće napredovati”, rekao je Prajs, prenosi Gardijan.

Dodao je da neće da ulazi u pojedinosti, ali da će Vašington raditi sa Njemačkom kako bi bilo osigurano da gasovod ne napreduje. Rusija je krajem prošle godine zatražila od NATO da garantuje da se neće širiti dalje na istok, kao i da Ukrajina neće ući u Alijansu.

Vašington i NATO juče su Moskvi dostavili odgovore na te zahtjeve. SAD su jasno stavile do znanja da ruski zahtjevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži NATO-u ne mogu biti prihvaćeni, a poručili da su spremni da razgovaraju o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja.

NATO je, paralelno sa SAD, uputio Moskvi pisani odgovor na bezbjednosne zahtjeve i pozvao je da odmah deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Briselu. Śeverni tok 2 osmišljen je da udvostruči količinu gasa koji iz Rusije stiže direktno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalno tranzitnu Ukrajinu.

Projekat je suočen sa otporom Evropske unije, SAD, kao i Ukrajine, jer, prema njihovom stavu, povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije i uskraćuje ukrajinske naknade za tranzit.

Izvor naslovne fotografije: © EPA/Clemens Bilan

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *