Britanski premijer Džonson najavio telefonski razgovor sa Putinom

Globus

Izvor: Slobodna Evropa


Premijer Velike Britanije Boris Džonson telefoniraće ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i posjetiti istočnu Evropu u narednim danima dok Velika Britanija pojačava svoje diplomatske napore za rješavanje granične krize sa Ukrajinom

Kako je saopšteno iz Johnsonovog kabineta, premijer će ponoviti potrebu da se Rusija “diplomatski angažuje”.

Džonson je rekao da bi Britanija mogla da rasporedi trupe da zaštiti saveznike u NATO-u ako Rusija napadne Ukrajinu.

Međutim, Ukrajina nije dio NATO-a i Rusija želi da Zapad obeća da se nikada neće pridružiti vojnom savezu, vidjeći to kao direktnu prijetnju svojoj bezbjednosti.

Među 30 članica NATO-a su SAD, Velika Britanija i nekoliko bivših sovjetskih republika, od kojih se neke graniče sa Rusijom. Članice pristaju da priteknu u pomoć drugome u slučaju oružanog napada.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika, tenkova, artiljerije i projektila u blizini ukrajinske granice, ali poriče da planira invaziju na bivšu sovjetsku republiku, koja se graniči i sa Rusijom i sa EU.

Pored posjete Johnsona regionu, ministarka spoljnih poslova Liz Trus posjetiće Moskvu u naredne dvije nedjelje, saopštila je ruska ambasada u Velikoj Britaniji.

Džonson je zatražio od vojnih i bezbjednosnih šefova da mu daju više opcija za ublažavanje posljedica onoga što je Dauning strit nazvao „rastućom ruskom agresijom“.

Ovog vikenda, premijer razmatra te opcije ‒ uključujući raspoređivanje većeg broja britanskih trupa u zemlje NATO-a u regionu.

Očekuje se da će u ponedjeljak Ministarstvo inostranih poslova najaviti parlamentu pooštravanje režima sankcija, što bi omogućilo Velikoj Britaniji da cilja na ruske interese, prenosi BBC.

Prošle nedjelje, Džonson se pridružio telefonskom razgovoru sa američkim predsjednikom Džo Bajdenom, evropskim liderima i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Tokom razgovora, lideri su se složili „da diplomatski razgovori sa Rusijom ostaju prvi prioritet”, saopšteno je.

Portparolka Dauning strita je rekla: „Premijer je odlučan da ubrza diplomatske napore i pojača odvraćanje kako bi izbjegao krvoproliće u Evropi”.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da ne stvara paniku – rekavši da upozorenja o neposrednoj invaziji prijete ekonomiji nacije.

Prošlog mjeseca Rusija je postavila tri zahtjeva NATO-u: Ukrajini treba zabraniti pridruživanje; trebalo bi da okonča vojnu aktivnost u istočnoj Evropi; i ne bi trebalo da raspoređuje projektile u zemljama u blizini ili na granici sa Rusijom.

SAD i NATO su odgovorili rekavši da Ukrajina ima pravo da bira svoje saveznike, ali su ponudili Rusiji razgovore o postavljanju projektila i drugim pitanjima.

Ako bi Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, to ne bi bilo prvi put.

Rusija je anektirala ukrajinsko južno poluostrvo Krim 2014. Ona takođe podržava pobunjenike koji su ubrzo nakon toga zauzeli velike djelove istočnog regiona Donbasa, a oko 14.000 ljudi je poginulo u borbama.

Izvor naslovne fotografije: Getty Images/Andrew Parsons

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *