Debata Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini, SAD i Rusija optužuju jedna drugu za raspirivanje krize

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Američki predsjednik Džo Bajden ponovo je danas upozorio Rusiju da će se suočiti sa „brzim i teškim posljedicama” ako napadne Ukrajinu, ali je naglasio da će SAD nastaviti da se angažuju ako je Moskva iskrena kada je riječ o rješavanju bezbjednosnih pitanja dijalogom

U saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće nakon sastanka Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini, Bajden je ukazao na to da su SAD na tom sastanku „detaljno predstavile kompletnu prirodu prijetnje Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”.

„Današnji sastanak Savjeta bezbjednosti je kritičan korak u okupljanju svijeta da govori u jedan glas: odbacivanje upotrebe sile, pozivanje na vojnu deeskalaciju, podrška diplomatiji kao najboljem putu naprijed i zahtijevanje odgovornosti od svake države članice da se uzdrži od vojne agresije na svoje susjede”, poručio je Bajden.

Dodao je da SAD i njihovi saveznici nastavljaju da se pripremaju za svaki scenario i ocijenio da svijet mora da ima jasnu sliku o „akcijama kojima Rusija prijeti”, te da bude spreman da odgovori na rizike koje te akcije predstavljaju za sve.

Ranije britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je važno da dođe do deeskalacije ukrajinsko-ruske krize, i upozorio da bi rat doveo do veće nestabilnosti, viših cijena goriva i priliva migranata.

„Mislim da nikada nije greška razgovarati sa ljudima poput predsjednika Putina. Premijer Džonson danas razgovara. Važno je da Putin čuje koliko su saveznici u Evropi zabrinuti zbig dešavanja u Ukrajini. Moramo da pošaljemo jasne poruke”, rekao je Volas.

Pošto je London najavio novi set sankcija kompanijama i biznismenima povezanim sa Putinom, Kremlj je saopštio da su takve prijetnje alarmantne i da bi one nanijele štetu i britanskoj ekonomiji.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov danas je reagovao na izjavu ukrajinskog predsjednika Zelenskog o tome da Zapad paniči kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

„Kao Evropljani, moramo da razmislimo. Kada zemlja van našeg kontinenta povećava tenzije kod nas, to nije dobro. Mi Evropljani ne smatramo da nam to šteti. Histerija vodi do histerije u Ukrajini gdje ljudi bukvalno odlaze na front. Pozivamo Vašington i njegove saveznike da to prestanu da rade”, rekao je Peskov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće sjutra telefonom, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je rekla da sastanak dvojice diplomata nije planiran.

Razgovor sa Putinom trebalo bi telefonom da obavi britanski premijer Boris Džonson. Džonson će sjutra otputovati u Ukrajinu gdje će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Tas.

Sa premijerom u Kijev će otputovati i britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ruski ambasador u UN napustio sjednicu

Ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja napustio je sjednicu Savjeta bezbjednosti posvećenu Ukrajini uoči izjave predstavnika Ukrajine, navodeći da ima zakazani sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

„Molim vas da ovo ne smatrate demonstrativnim odlaskom. Moram da napustim ovu sjednicu zbog ranije zakazanog sastanka sa generalnim sekretarom UN povodom agende našeg predsjedavanja”, rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Nakon odlaska ambasadora Nebenzje, za govornicu je izašao stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica, a Rusiju je u nastavku zastupao Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN.

Sjednica održana na zahtjev SAD

Savjet bezbjednosti UN je tokom proceduralnog glasanja pozvao na sjednicu o situaciji u vezi s Ukrajinom, koju su inicirale SAD, javlja RIA Novosti.

Nakon što se Rusija usprotivila održavanju takve sjednice SB UN, Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da Sjedinjene Američke Države smatraju da je došlo vrijeme da se o situaciji oko Ukrajine razgovara u otvorenim formatima.

„U proteklih nekoliko nedjelja održali smo više od 100 sastanaka sa ruskim kolegama, svi su održani iza zatvorenih vrata i vjerujemo da je sada vrijeme da o tome razgovaramo u otvorenom formatu”, izjavila je ona.

Tomas-Grinfild je rekla da Vašington želi da razgovara o „prijetećem ponašanju” Ruske Federacije prema Ukrajini i „nagomilavanju” ruskog vojnog prisustva na granici.

Ona je izrazila je nadu da će „Rusija izabrati put diplomatije umjesto sukoba” i ocijenila da više ne može samo da se „sjedi i čeka”.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja ocijenio je da je panika oko Ukrajine potrebna „onima koji promovišu temu mitske prijetnje iz Rusije”.

On je podsjetio da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamolio zapadne zemlje da ne podstiču neosnovanu histeriju oko prisustva ruskih trupa u blizini granice, jer sve to šteti ukrajinskoj ekonomiji.

Prema njegovim riječima, SAD su, predlažući da se održi sjednica Savjeta bezbednosti UN, navele da razmještanje ruske vojske na ruskoj teritoriji smatraju prijetnjom za međunarodni mir i bezbjednost.

„Ovo nije samo neprihvatljivo miješanje u unutrašnje stvari naše države, već i pokušaj da se međunarodna zajednica obmane o situaciji u regionu i zbog trenutne napetosti”, rekao je Nebenzja i istakao da Rusija dosljedno negira ove neosnovane optužbe.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.