U Evropu uz dozvolu – ETIAS stupa na snagu 2023.

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Crnogorski državljani će od 2023. godine morati da se prijave za dozvolu za putovanje (ETIAS) da bi ušli u veliki broj evropskih zemalja na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, za opšte turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe. Program ETIAS biće na snazi od 2023. godine i namijenjen je pregledu putnika koji dolaze iz inostranstva kao odgovor na globalni porast terorističkih aktivnosti.

Ova vijest je navedena na informativnom sajtu ETIAS.

Prijava se obavlja preko interneta, a naplaćivaće se i taksa. 

Program ETIAS je odobren još 2016. godine i bile su potrebne četiri godine da se razviju potrebni sistemi koji bi se povezali sa postojećim bazama podataka i drugim bezbjednosnim podacima kako bi se osigurao besprekoran novi alat za pregled. 

U 2023. godini od građana Crne Gore će se tražiti da popune ETIAS aplikaciju prije polaska, a to uključuje i putnike koji će samo proći Evropom u tranzitu, na putu ka drugim destinacijama.

Svaki crnogorski državljanin koji želi da uđe u Evropu duže od 90 dana, ili u druge svrhe osim onih koje su dozvoljene ETIAS programom, moraće da podnese zahjtev za šengensku vizu.

Na sajtu ETIAS navedene su i države za koje će biti potrebna ova prijava za dozvolu za putovanje.

To su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Rumunija,  Andora, Monako, San Marino i Vatikan. 

Navodi se i da će dozvola biti validna tri godine od datuma izdavanja, te da će moći da se koristi za više ulazaka. Apliciranje će biti omogućeno elektronskim putem.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *