Đukanović: Manjinska vlada nije najbolje rješenje, ali ćemo je podržati

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online/MINA


Manjinska vlada bi trebalo da traje godinu i važno je utvrditi prioritete kojim će se baviti u tom periodu, kazao je lider DPS-a

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je da glasa za manjinsku vladu, jer je i to bolje rješenje od katastrofalne situacije u kojoj se Crna Gora nalazi na čelu sa aktuelnom Vladom, poručio je lider te stranke i predsjednik države, Milo Đukanović.

Đukanović je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da manjinsku vladu smatra najlošijom alternativom aktuelnoj, ali, kako je naveo, u ovom trenutku ne postoji spremnost jednog broja parlamentarnih subjekata da podrže druga rješenja za izlazak iz krize.

On smatra da bi manjinska vlada trebalo da traje godinu, i da je veoma važno utvrditi prioritete kojim će se baviti u tom periodu.

Đukanović je ocijenio da je aktuelna Vlada neuspješna, da je demonstrirala nekompetentnost i neodgovornost prema državnim interesima na svakom konkretnom pitanju, i da se već kasni sa njenom smjenom.

„Crna Gora je izgubila neke ljude koji možda nijesu morali umrijeti, zahvaljujući lošoj politici Vlade u zaštiti života i zdravlja ljudi u uslovima pandemije koronavirusa. Takođe, izgubila je i više investitora i biznisa bez kojih nema dinamičnog ekonomskog razvoja. Izgubila je početni zamah u razvoju institucija nezavisne države Crne Gore “, rekao je Đukanović.

On je kazao da, zahvaljujući tome, Crna Gora gubi korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

“Nažalost, kao i u mnogo ranijih istorijskih etapa nastavljamo da gubimo vrijeme kao veoma dragocjen resurs”.

„Sve su to razlozi koji su nas opredijelili da podržimo inicijativu Građanskog pokreta URA da dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi a, naravno, kazali smo da ćemo nakon toga sjesti sa svima koji su zainteresovani da razgovaramo o tome kako bi trebala izgledati nova vlada“, naveo je Đukanović.

On je istakao da u DPS-u smatraju da bi najbolje bilo ići na prijevremene parlamentarne izbore.

„Najodgovornije i najpoštenije je vratiti mandat građanima, da oni odluče kome će povjeriti upravljanje izvršnom vlašću i državnom politikom“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, u ovom trenutku postoji dosta skepse kod značajnog broja parlamentarnih subjekata oko takvog scenarija izlaska iz krize.

Ako je već tako, smatra Đukanović, sljedeće racionalno rješenje može biti formiranje političke vlade, čija bi politička baza bila nova proširena parlamentarna većina koja artikuliše građansku i proevropsku politiku države.

„Smatramo da bi svi subjekti koji se nalaze na toj političkoj platformi trebalo da daju svoje najbolje potencijale za formiranje vlade, jer će ona biti na veoma ozbiljnom iskušenju“, pojasnio je Đukanović.

On je kazao da, ipak, jedan broj parlamentarnih partija koje će vjerovatno glasati za smjenu aktuelne Vlade nije spreman da podrži takvu ideju političke, te da preferiraju izbor manjinske Vlade.

„Manjinsku vladu smatramo najlošijom alternativom aktuelnoj, i postavljamo pitanje za sve – moramo li iz lepeze alternativa baš da izaberemo najlošiju“, rekao je Đukanović.

On smatra da se manjinskom vladom nepotrebno sužava i onako nedostatna baza iz koje će se selektirati kadrovi za njen sastav.

„Ako ne postoji spremnost svih partnera da podrže neki od ova dva, prema nama superiorna scenarija, onda će DPS, vjerujem, podržati i manjinsku Vladu zato što je i ona rješenje za katastrofalnu i ponižavajuću situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora predvođena Vladom premijera Krivokapića”, poručio je Đukanović.

Na pitanje da li je bilo razgovora u vezi sa formiranjem manjinske vlade, Đukanović je odgovorio da oni za sada nijesu zvanično vođeni.

Prema njegovim riječima, za DPS nije presudno pitanje da li će učestvovati u manjinskoj vladi.

„Vidjeli ste tokom ovih 17 mjeseci da je DPS dokazao da se državnom politikom odgovorno možete baviti, ne samo iz vlasti, nego i iz opozicije“, kazao je Đukanović.

On je dodao da o manjinskoj vladi i njenim ciljevima sa svim zainteresovanim treba razgovarati nakon epiloga inicijative za smjenu Vlade 4. februara.

„Crnoj Gori treba još političke i društvene emancipacije, dostizanja novih nivoa demokratske i kulture odgovornosti, da bi se smjeli osloniti da će manjinska Vlada trajati i da će obezbijediti stabilnost i učinkovitost“, rekao Đukanović.

On smatra da bi eventualna manjinska vlada mogla da traje godinu i da se u tom roku mogu obaviti određeni poslovi.

Za DPS, kako je naveo, presudno je važno šta bi bili politički i razvojni prioriteti tokom njenog mandata.

„To je tema o kojoj želimo da razgovaramo sa svim političkim subjektima koje će okupiti inicijativa za formiranje manjinske vlade, ako to ostane prioritetni scenario i poslije 4. februara“, poručio je Đukanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *