Amnesty International odnos države Izrael prema Palestincima nazvao aparthejdom

Globus

Izvor: Amnesty International


Mora se tražiti odgovornost od izraelskih vlasti zbog zločina aparthejda nad Palestincima, zahtijeva se u najnovijem izvještaju koji je 1. februara objavio Amnesty International. U opsežnom istraživanju detaljno se objašnjava kako je Izrael uspostavio sistem represije i dominacije nad Palestincima u svim područjima u kojima vrši kontrolu nad njihovim pravima

Obimno istraživanje pod nazivom “Izraelski aparthejd nad Palestincima: Okruti sistem dominacije i zločin protiv čovječnosti” predstavlja dokaze o masovnom oduzimanju zemlje i imovine Palestincima, nezakonitim ubistvima, prisilnim premještajima, drastičnim restrikcijama kretanja, poricanja nacionalnosti i prava na državljanstvo i analizira ih kao komponente sistema koje međunarodno pravo tretira kao aparthejd. Amnesty International stoga poziva Međunarodni krivični sud u Hagu da uzme ove činjenice u obzir, pokrene istragu i pozove sve države da primijene mehanizme kojim bi se počinioci aparthejda priveli pravdi.

“Ne postoji nikakvo opravdanje za sistem koji je izgrađen na institucionalizovanom rasizmu i represiji nad milionima ljudi. Aparthejdu nema mjesta u našem svijetu i države koje ovo i dalje dopuštaju nalaze se zajedno sa Izraelom na pogrešnoj strani istorije. Vlade koje nastave da naoružavaju Izrael i da ga štite od odgovornosti pred UN-om podržavaju sistem aparthejda, podrivaju međunarodni pravni sistem i prolongiraju patnje Palestinaca”, navodi se u istraživanju AI.

Istraživanje se nadovezuje na sve brojnije pozive od strane palestinskih, izraelskih i međunarodnih organizacija koje sve češće koriste izraz aparthejd kada opisuju taj odnos.

Identifikovanje aparthejda

Sistem aparthejda je institucionalizovan sistem represije i dominacije jedne rase nad drugom. Tretira se kao ozbiljan prekršaj ljudskih prava i zabranjen je u međunarodnom pravu. Amnesty International dokumentovao je primjere koje Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda tretira kao aparthejd u svim područjima koja su pod kontrolom Izraela, iako se češće i očiglednije demonstriraju u okupiranim teritorijama nego u samom Izraelu. Izraelske vlasti sprovode nekoliko setova mjera pomoću kojih namjenski lišavaju Palestince njihovih osnovnih ljudskih sloboda i prava, uključujući i ograničavanje kretanja, diskriminaciju i zabranu izbjegličkog prava na povratak.

Nezakonita ubistva palestinskih protestanata su možda najočiglednija ilustracija toga kako izraelske vlasti koriste propisane zakone da očuvaju status quo. 2018. godine, Palestinci u Gazi započeli su sedmične proteste uz granicu sa Izraelom, pozivajući na prekid blokade i dozvolu izbjeglicama da se vrate. Prije nego što su protesti i započeli, izraelski zvaničnici su upozorili Palestince da će biti upucani ukoliko se primaknu granici. Do kraja 2019. izraelske snage ubile su 214 civila uključujući 46 djece.

U izvještaju se detaljno navodi kako Izrael Palestince tretira kao demografsku prijetnju, kako vrši ograničavanje kretanja, represiju i rasnu diskriminaciju, te oko 19% stanovništva tretira kao građane nižeg reda. Na sve to Palestinci žive u konstantom opravdanom strahu da njihova imovina i zemlja može biti oduzeta, te da oni mogu biti premješteni protiv svoje volje.

Kako dalje?

Amnesty International preporučuje brojne specifične mjere koje izraelske vlasti mogu sprovesti da okončaju aparthejd, odnosno diskriminaciju, segregaciju i represiju koje taj sistem održava.

AI poziva na zaustavljanje brutalne prakse demoliranja kuća i nasilnog premještanja stanovništva. Izrael mora garantovati jednaka prava Palestincima u skladu sa međunarodnim pravom. Mora prepoznati pravo palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka da se vrate na zemlju sa koje su protjerani i pružiti žrtvama reparacije.

Ova organizacija zahtijeva međunarodni odgovor na aparthejd koji se ne smije više svoditi na prosto osuđivanje izraelskih vlasti. Ako se ne bude tretirao uzrok problema, Palestinci i Izraelci će ostati u krugu nasilja koje je već uništilo toliko života.

“Izrael mora da razmontira sistem aparthejda i da počne da tretira Palestince kao ljudska bića sa dostojanstvom i jednakim pravima. Dok se to ne desi, mir i stabilnost ostaće nedostižni za ova dva naroda”, zaključuje se u istraživanju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *