Asanž nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Globus

Izvor: Morning Star


Osnivač Wikileaks-a Džulijan Asanž nominovan je za Nobelovu nagradu za mir zbog svoje borbe za ljudska prava, demokratiju i slobodu medija

Za sada je potvrđeno da su Asanža za ovu nagradu nominovali njemački poslanik u Evropskom parlamentu Martin Soneborn, osnivač partije Die PARTIE (Partija) i nekadašnji urednik satiričnog časopisa Titanic, kao i poslanici Piratske stranke u Evropskom parlamentu Patrik Brejer, Marketa Gregorova, Marcel Kolaja i Mikulaš Peksa.

Soneborn je prilikom predaje nominacije izjavio i da vraća Nobelovu nagradu za mir iz 2012. koja je “greškom” dodijeljena Evropskoj Uniji zbog svog doprinosa “miru, pomirenju, demokratiji i ljudskim pravima u Evropi”.

Nobelov institut potvrdio je prijem Asanžove nominacije. Prošle godine Nobelov komitet za dodjelu nagrada našao se pod udarom kritika kada je “previdio” da uključi Asanža kao jednog od kolaureata Nobelove nagrade za mir koja je tom prilikom otišla u ruke novinarima Dmitriju Muratovu i Mariji Rezi. Njima je dodijeljena nagrada za njihove „napore da sačuvaju slobodu izraza”, koju je komitet tom prilikom definisao kao “preduslov za demokratiju i dugotrajni mir”. Takođe, tadašnji predsjedavajući komitetom, bivši norveški premijer Torberg Jagland, izjavio je da ta nagrada „mora pojačati pritisak u zahtjevu da se Asanž oslobodi i Edvard Snouden pomiluje”.

Asanž bi mogao dobiti zatvorsku kaznu od 175 godina u SAD, pod tamošnjim drakonskim Špijunskim aktom, nakon što je razoktrio gnusne zločine koji su počinjeni u Iraku, Afganistanu i drugdje.

Organizacije koje se bore za slobodu medija insistiraju na tome da je optužnica politički motivisana zbog toga što je Asanž razotkrio moćne i bogate elite koje su pokrenule ratove na Bliskom Istoku.

Asanž je trenutno zatočen u Belmarš zatvoru u Londonu. On čeka priliku da uloži molbu Vrhovnom sudu Engleske da spriječi njegovo izručenje u SAD. Ovaj proces bi mogao da se otegne mjesecima, dok Asanžovo mentalno i fizičko zdravlje slabe. UN-ov specijalni izaslanik Nils Melcer opisao je situaciju u kojoj se Asanž nalazi kao mučenje.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *