Vrijednost Mete pala za 20%, Facebook po prvi put bilježi pad broja korisnika

Globus

Izvor: Svet kompjutera/Nikola Jevremović


Rebrendiranje kompanije Facebook koje se dogodilo krajem oktobra očigledno nije donijelo rezultate kojim su se njeni direktori, a naročito vrhovni vođa, nadali. Prethodna godina okončana je sa pozamašnim suficitom od 40 milijardi dolara, te je poslovanje i dalje i te kako uspješno. Međutim, izvještaj o posljednjem kvartalu zabilježio je nešto što nijedan prije njega nije – broj svakodnevnih korisnika je u padu, a samim tim i projektovani rast zarade od reklama. Berza je, kako to umije, brzo reagovala, pa je vrijednost dionica Mete pala za čak 20 procenata, što je zbrisalo nekih nominalnih 200 milijardi dolara. Po prvi put za 18 godina koliko postoji, Facebook je „prestao da raste”.

Sama brojka nije strašna (sa 1.930 na 1.929 milijardi), ali je zanimljivo što je tih milion korisnika uglavnom iz Sjeverne Amerike, koja je glavno tržište za naplatu reklama. Ovakav skor potvrda je atmosfere koja vlada na internetu već nekoliko godina – Facebook je sve manje relevantan kod mlađih naraštaja. TikTok je preuzeo primat, pa je Meta primorana da investira znatno više novca kako bi ostvarila profit. Aktuelna ideja metauniverzuma zahtijeva poveća ulaganja u Quest VR kacige, AR naočare i prateći softver. Koliko je primjeraka ovog hardvera prodato, kompanija još uvijek nije objelodanila, što znači da učinak vjerovatno nije za pohvalu. Odjeljenje koje je zaduženo za njegov razvoj, Reality Labs, prošlu godinu je završilo sa gubitkom od 10,2 nasuprot ostvarenog prihoda od svega 2,3 milijarde dolara.

Da li je ovo samo privremeni kiks ili početak kraja? Reći će nam kvartali koji slijede. Dekadentni Rim nije podignut za jedan dan pa se i raspadao znatno duže…

Izvor naslovne fotografije: Reuters/Dado Ruvic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *