Pala Vlada Zdravka Krivokapića

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Skupština Crne Gore izglasala je, većinom glasova, nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore. Poslanici crnogorske Skupštine raspravljali su o predlogu opozicije i koalicije “Crno na bijelo” da se izglasa nepovjerenje Vladi. Nakon pretresa i završne riječi, glasalo se za nepovjerenje ili protiv nepovjerenja, prozivkom. Poslanici Demokratskog fronta i Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Demosa su napustili salu prije glasanja o nepovjerenju vladi. Poslanici Demokratske Crne Gore glasali su protiv nepovjerenja Vladi. Glasala su 54 poslanika, za nepovjerenja 43 poslanika, protiv nepovjerenja 11 poslanika, pa je time Skupština izglasala nepovjerenje Vladi Crne Gore. Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić ishod glasanja ispratio je uz burne proteste i teške riječi, poručujući da ne pristaje na „fukarluk i izdaju”. Zbog tenzija i oštrih riječi, data je pauza.

Uoči početka sjednice Skupštinsku salu je napustio predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i većina ministara. Od predstavnika Vlade u skupštinskoj sali ostali su samo ministri Mladen Bojanić i Tamara Srzentić, s tim što je Bojanić napustio salu nakon što je počela rasprava. Prije glasanja se vratio. 

Konatar: Vladu podržava 11 ili 12 poslanika

Predlog za glasanje o nepovjerenju obrazložio je poslanik GP URA Miloš Konatar, koji je kazao da nije vjerovao da ni premijer niti ministri, osim ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, neće biti u sali kad se bude raspravljalo o nepovjerenju Vladi.

„Njihov odnos je jedan od razloga što o ovome razgovaramo. Razgovaramo o odluci koja je teška. Teška vremena i politička kriza zahtijevala je od nas teške odluke. Mi smo spremni da za ovu odluku I da preuzmemo odgovornost”, kazao je Konatar.

Dodao je da nema odluke koja je dovoljno teška kada je u pitanju interes građana Crne Gore.

„Od početka ova vlada funkcioniše kao manjinska. Često se dešavalo da nijesmo mogli da dođemo ni do 41 glasa podrške, a ne 49 za važne odluke i izbor ključnih ljudi u pravosuđu”, kazao je Konatar.

Kaže i da će danas Vlada pasti.

„Danas je jasno da 42. Vlada nema povjerenje parlamenta i njoj će danas biti izglasano nepovjerenje. Obratite pažnju koliko će poslanika danas glasati i biti protiv ovog predloga, ja procjenjujem da će to biti 11 ili 12 poslanika. To pokazuje koliku podršku ima ova Vlada”, poručio je Konatar.

Pitao je ima li većeg cilja nego da se Crna Gora pomiri, a kako kaže danas smo manje pomireni nego prije izbora od 30. avgusta. “Ja neću ovu fotelju ako ne mogu ništa da promijenim”, naveo je poslanik GP URA.

Knežević: Krivi za krizu su Krivokapić i Abazović

Poslanik DF-a Milan Knežević kaže da može jasno da označi ko su krivci zbog situacije u kojoj su se našli država i izborna volja građana.

„To su ovdje neprisutni Zdravko Krivokapić i njegov albanski brat Dritan Abazović. Zato što su u septembru napravili savez u manastiru protiv DF-a i ubjeđivali mitropolitia Amfilohija i vladiku Joanikija da će Dritan bolje štiti intrese SPC i Srba u Crnoj Gori”, kazao je Knežević.

On ističe i da im je kriv Zdravko Krivokapić jer su ga postavili da bude prvi čovjek na njihovoj listi.

Poručio je da će ubuduće sa DF-om morati da se razgovara na ravnopravnoj osnovi.

„Ukoliko želite našu podršku morate nas poštovati. Ako nećete evo vam DPS pa s njima pravite aranžmane, a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćete dugo pamtiti”, naveo je Knežević.

Navodi i da DF ima obavezu da pokrene talas otpora i poštovanja izborne volje.

„Ne možete mi reći da Ervin Ibrahimović može da bude u Vladi, a Maja Vukićević ne može. Jesmo li mi gori od drugih zato što smo Srbi. Građani nemojte da sumnjate, doći će vrijeme kada će DF dati svoj odgovor”, zaključio je Knežević.

Živković: Koliko je radnih mjesta otvorila ova vlast

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je politička kriza nastala odmah nakon izbora.

„Nakon toga, sjetićete se kako se ponašala tadašnja vlast. Narod dobro kaže dajte čovjeku vlast da vidite kako će se ponašati, a ja kažem oduzmite mu vlast da vidite kako će se ponašati”, naveo je Živković.

Saopštio je i da je aktuelna vlast konstituisana smo zbog iz mržnje prema DPS-u.

Živković je kazao da su željeli konstruktivnu saradnju sa novom većinom. „Željeli smo da se dogovaramo u vezi ključnih pitanja, ali to ste odbili”, naveo je Živković.

Kazao je da Vlada imala i katastrofalne rezultate u borbi protiv korona virusa.

Saopštio je da su predstavnici vlasti znali o kakvom se čovjeku radi kada su birali Krivokapića za premijera. „E zato smo danas u ovakvoj krizi”, naveo je Živković.

Živković je poručio da je Crnoj Gori potrebno podizanje ekonomije, a to je nemoguće bez političke stabilosti.

„Koliko je radnih mjesta otvorila ova vlast”, pitao je Živković. On je saopštio i da se sada povećane plate i penzije isplaćuju iz depozita od zaduženja.

„Šta će se desiti kada u maju budu kasnile plate i penzije, kada se isprazne ovi depoziti”, pitao je Živković.

On je kazao da je Crnoj Gori potrebna nova evropska parlamentarna većina.

„Nije dan za likovanje jer nas čeka ozbiljan posao, da Crnu Gori izvedemo iz krize”, kazao je Živković.

Bogdanović: Spremni su da kupe bilo koga samo da se vrate na vlast

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je aktuelna opozicija spremna da učini sve te da se oni ne mijenjaju.

„Spremni su da kupe bilo koga samo da se vrate na vlast. Crnu Goru žele da vrate u prošlost zato što oni u budućnosti ne postoje”, kazao je Bogdanović. Naveo je da danas odlučuju oni poslanici koji na sebi imaju cijenu.

„A oni kako su vas politički kupili, tako će vas politički i prodati”, poručio je Bogdanović.

On je poručio da su Demokrate navikle da se bore protiv DPS-a.

„Borili smo se i na ulici, i u parlamentu. Ako ste ima dali 21 milion za ovo što su uradili mnogo ste ima dali, jer ovo što su radili ne vrijedi ni 21 milion običnih banana iz Volija, njihovog druga Bokana. Samo da paze da se na te banane ne okliznu”, poručio je Bogdanović.

Poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da je Krivokapić nestao ili pobjegao iz parlamenta, izbjegavajući susret sa poslanicima. On je rekao da je jasno kako je Krivokapić radio kada se vidi koliko je poslanika u parlamentu spremno da je podrži. 

„SD je rekla na početku mandata ove vlade da će biti konstruktivna opozicija, to je i bila. Ali ova Vlada je pokazala da ne može da se nosi sa ključnim problema”, kazao je Brajović. 

Šef kluba PzP-DF Branko Radulović rekao je da se velike hipoteke DPS-a moraju pokazati kroz akcije pravosudnih organa. On je rekao da DPS mora proći kroz čistilište. 

„Mora se postići novi društveni dogovor na demokratskim osnovama”, rekao je Radulović. 

On je kazao kako se zalagao za ekspersku, jaku Vladu. Navodi da je jasno da je ova vlada ipak na kraju pokazala da nije dostojna zadatka. 

„Sada je vrijeme za razum, vrijeme je da lideri donesu hrabre i razumne odluke”, rekao je Radulović. 

Poručio je da se većina urazumi i sabere, potru sve sujete i animoziteti, nacionalizam i lični interesi i trasira siguran put ka konsolidovanoj demokratiji-

„Evropa sad mora da se unaprijedi da bi bila održiva. Pozivam lidere da se urazume, moramo se složiti mi iz skupštinske većine da izgardimo garđansku, evropsku i prosperitetnu Crnu Goru”, poručuje Radulović.

Joković: Aktuelna većina da se dogovori

U ime SNP-a, čelnik te stranke Vladimir Joković rekao je da su vjerovali na riječ premijeru, ali da se to završilo kako se završilo. 

„U Skupštini danas premijera nema, a nema ni potredsjednika Vlade koji je inicirao izglasavanje nepovjerenja Vladi”, rekao je Joković. 

On je kazao da je SNP-u krivo što vlada nije bila odgovornija i kohezioni faktor, pa da vlada četiri godine i da privuče stranke manjinskih naroda. 

„Oni koji su izdavali SNP ne mogu da pričaju o izdaji. Ovima koji štampaju navodne pare od 21 milion sa likom potredsjednika Vlade i čelnika SNP-a mogu da poručim da vrijede taman toliko koliko se može kupiti ovim navodnim novčanicama”, kaže Joković.

On navodi da se SNP zalaže za dogovor unutar parlamentarne većine, odnosno, u okviru sadašnje vlasti. 

„Ne brinite za SNP, mi ćemo uvijek biti na braniku interesa Crne Gore”, kazao je Joković. 

Potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) kazao je da će ta stranka glasati za pad Vlade i da će doći do demokratske promjene aktuelne Vlade. 

„Doživljavam da je ovo dan još jedne pobjede demokratije. Državi gdje pobjeđuje demokratija, biće dobro i graanima. Ovo je samo dokaz da je ovo trebalo da se desi mnogo ranije i Crna Gora bi imala mnogo manje posljedica za svoju budućost i građane”, kazao je Ibrahimović.

On je optužio premijera da sprovodi opstrukcije čak i danas, dok traje rasprava, pa je naveo da je u toku telefonska sjednica Vlade. 

„Sada je zakazao, zamislite, elektronsku sjednicu. On je svjestan da je još danas premijer i više nema avanturizma i igre sa građanima”, kazao je Ibrahimović. 

Naveo je da najbolje pokazuje koliko je Vlada nesposobna to što je prilikom posjete šefa diplomatije Sjeverenoj Makedoniji priređen pravi diplomatski skandal. 

Konjević: Sekulović da podnese krivičnu prijavu

Poslanik i predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević kazao je da je Vlada s aspekta unutrašnjih političkih prilika pokazala da ne zna da radi posao, kao ni u spoljnoj politici, gdje je bilo skandala.

„Ali u ekonomiji je bilo nekih rezultata. Nije bilo lako Vladi u ekonomiji, imajući u vidu sve aktuelne događaje. Možemo govoriti da je neke stvari trebalo drugačije uraditi. Podržali smo sve dobre stvari. Podržali smo da za direktora policije bude izabran Zoran Brđanin ali i neke zakone”, tvrdi Konjević.

On kaže da je premijer danas bez znanja ministra unutrašnjih poslova i njegovog resora predložio da Vlada raspravlja o izmjenu kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva.

„Pozivam ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da protiv Krivokapića podnese krivičnu prijavu, jer je jasno da se radi o zloupotrebi službenog položaja”, kaže Konjević. 

On je rekao da što se SDP tiče ako neka manjinska vlada treba da se bavi Temeljenim ugovorom i popisom, to onda „može samo da sanja”. 

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović rekao je da je Demokratski front na vrijeme upozorio o kakvoj vladi i premijeru se radi. 

Radunović: Parlamentarna većina da se okrene budućnosti

„Ipak, na činjenicu da je Krivokapić došao u poziciju da bude premijer je svako od nas po malo kriv. Predložen nam je pogrešan čovjek. Greška DF-a je što je čovjek koji nije talentovan za politiku došao u poziciju da formira vlast”, istakao je Radunović.

On je podvukao da se premijer Krivokapić oko pravljenja Vlade sa svima dogovarao osim sa ljudima iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, te da je je potrčao u zagrljaj lidera iz druge dvije koalicije.

„Odlučio je da pored njega bude Dritan Abazović, a ne Andrija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević ili Vladimir Dobričanin. Sada vidimo dokle je to došlo”, kazao je Radunović. 

Kazao je da sporazum sa liderima drugih koalicija od 8. septembra 2020. godine nije bio potreban nikome osim Krivokapiću da bi se nametnuo kao lider u vlasti, iako je Front još ranije izložio svoje principe o vršenju vlasti. 

„Ako DPS bude na vlasti na bilo koji način, iznutra, spolja, to je iznevjeravanje izborne volje”, rekao je Radunović. 

On je rekao da parlamentarna većina treba da se okrene budućnosti, pošto je jasno da je ovo kraj aktuelne Vlade.

„Pozdravljam izjavu koju je dao Vladimir Joković da se nađe dogovor unutar parlamentarne većine, kao i izjavu Abazovića, koji je rekao da treba ići na izbore ukoliko se ne formira brzo manjinska Vlada. To se može protumačiti da opcije sa DPS-om neće biti tako da se nadam da sve ovo može da bude osnov za buduću, snažnu, demokratsku, narodnu vladu koja će se obračunati sa sistemom korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Radunović. 

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu kazao je da Vlada ne pada zbog poslanika opozicije, nego zbog vladajuće većine. On je naveo da je Vlada napravila brojne greške. 

„Podjele su ogromne. Pozivam poslanike da shvate da je ovo trenutak u kojem možemo ići naprijed”, poručio je Nimanbegu.

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak (DF) kazala je da je dosadašnje stanje bilo neodrživo, i da je samo bilo pitanje kako da se Crna Gora izvuče iz svega ovoga.

„Ubijeđena sam da će se doći do nekog rješenja, da li će biti izbori ili možda dogovor parlamentarne većine, vidjećemo. Ali mislim da nije loše ovo što se dešava”, rekla je Bošnjak.

Po njenom sudu, bilo je grešaka na sve strane, i svi su krivi.

„Ali je otvoren put da izađemo iz ove situacije”, kazala je Bošnjak. 

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je današnji dan veliki demokratski iskorak.

„Volio bih da se te naredne vlade mijenjaju što više i da nijedna ne traje više od dvije godine”, rekao je Popović.

On kaže da će Liberalna partija podržati predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi.  

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da će ta partija glasati protiv inicijative i smjene aktuelne Vlade.

„To radimo jer smo građanima dali obavezu da ćemo uraditi sve da sačuvamo izbornu volju. I zbog toga što, ukoliko padne vlada, ulazimo u rizik da izborna volja bude u rukama pojedinaca koji kasnije mogu da se igraju sa tom izbornom voljom”, rekao je Martinović.

On je poručio da Demokratska Crna Gora želi svim silama da sačuva izbornu volju građana.

„Najviše brine činjenica da o manjinskoj Vladi i onome što je njen sadržaj, više zna predsjednik države, nego sami promoteri onoga što je manjinska vlada i onoga što je memorandum”, rekao je Martinović. 

Nakon njegovog izlaganja, otvorena je polemika sa predsjednikom SNP-a Vladimirom Jokovićem. 

Čelnik parlamenta Aleksa Bečić u jednom trenutku oduzeo je riječ Jokoviću, obrazlažući to ocjenom da je predsjednik SNP-a koristio uvredljive riječi. 

Data je pauza od desetak minuta da bi se smirile tenzije u skupštinskoj sali. 

Nakon pauze, sjednica je nastavljena. 

Pavićević: Priča je završena

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da nema dileme da će Vladi biti izglasano nepovjerenje.

„Vladi koja je pokazala da nije sposobna da vodi Crnu Gori i da nije sposobna da upravlja državom, a bogami ni da je baci na koljena, a nije da se nije trudila. Uradila je sve da slomi Crnu Goru, ali jedino je zube polomila”, poručio je Šehović. 

Kako je rekao Srđan Pavićević iz saveza “Crno na bijelo”, radi se o jednostavnim stvarima savremene demokratije, ali “kod nas sve mora biti teatralno i dramatično”.

„Trećina Vlade ne može da funkconiše. Vladu podržava deset do 12 poslanika u Skupštini Crne Gore. Koje argumente mi branimo“, pitao je Pavićević.

Dodao je da Vlada nema više podršku i time je priča završena.

Govorila je i Draginja Vuksanović Stanković (SDP), naglasivši da je bilo primjereno da kao poslanici sa premijerom razmijene argumente za i protiv incijative koja je na dnevnom redu.

„Tu priliku, međutim, nemamo”, kazala je Vuksanović Stanković. 

Ona je rekla da, kada je unutrašnja politika u pitanju, desilo se nesistematsko, neznaveno tumaranje. Optužila je Vladu da je izdala nacionalne interese Crne Gore, te da je to „izdajnička vlada”.

Njeno izlaganje kritikovali su Slaven Radunović i Vladimir Joković, koji su kazali da Vuksanović Stanković obmanjuje javnost. 

Milačić: Građani Crne Gore sve vide, ovo je izdaja

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da je lekciju parlamentu očitao onaj koji „danas nije tu”.

„Mislim na Zdravka Krivokapića. To je dobra odluka, iako sam mu sugerisao da ipak dođe. Sada sam ubijeđen da je to dobra odluka”, rekao je Milačić. 

On tvrdi da je Miloš Konatar iz URA kazao „da je ova vlada istorijska”. 

„Istorijska izjava da je Vlada istorijska a ruše je sa DPS-om. Neće Dritan nikoga danas oboriti, oboriće sebe. I biće to ljaga na njegovom političkom obrazu”, kazao je Milačić.

Kako je rekao, građani poručuju partijama većine jasno da ne smiju ići sa Milom Đukanovićem

„Zdravkova borba već počinje. Danas ovdje ne pada vlada, jer ona je manje bitna, nego parlamentarna većina. Ovo je poraz 30.avgusta. Oni koji danas pozivaju da pregovaramo unutar parlamentarne većine, mogu reći ne, ne, danas pada parlamentatrna većina. Građani Crne Gore sve vide”, naglasio je Milačić. 

Kako je rekao poslanik saveza “Jednoglasno” Fatmir Đeka, promjene su jedna od pretpostavki demokratije, ali ova vlada nije pokazala želju da sarađuje sa manjinama i da gradi mostove saradnje. 

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić rekao je da premijer nikada nije imao iskrenu namjeru da rekonstruiše Vladu i olakša poziciju svima, te da se ispoštuje izborna volja građana.

„Danas se plaća ceh te neiskrenosti, jer ljubav sa vicepremijerom nije mogla da traje, kada se premijer već odrekao podrške 27 poslanika”, kazao je Vučinić.

Šef kluba poslanika SNP-a Dragan Ivanović kazao je da je od starta bilo jasno da stvari u vezi Vlade nisu bile u redu jer parlamentarna većina nije mogla da formira vladu kakvu je htjela.

„Vlada je radila kako je radila, a nije ni poštovala parlamentarnu većinu”, kazao je Ivanović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da je ta stranka podržala Vladu, iako mjesta u toj vladi nijesu dobili. Kako je naveo, građani će o svemu dati sud, ali oni nijesu ucjenjivali stranku.

„Htjeli smo da se ojačaju socijalni položaj radnika, da se povećaju plate i penzije, zakon o dječjim dodacima za svu djecu. Kao važan učinak naveo bih izmjenu zakona o slobodi vjeroispovijesti”, rekao je Koprivica. 

On navodi da ništa opasnije nema za građansko i slobodno društvo od političara koji misle da su za sve u pravu. 

„Taj političar koji misli da sve zna pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za brojne zloupotrebe i kriminal a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj upravo on sjedi”, rekao je Koprivica.

Konatar: Osnažiti evropski put Crne Gore

U završnoj riječi, šef kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar rekao je da ne želi da pristane na podjele 50: 50, ističući da se mora osnažiti evropski put Crne Gore. 

„DPS se ne vraća na vlast i DPS neće biti dio Vlade. Crkva neće biti ugrožena padom ove vlade i izborom nove. Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mi smo stavili tačku na to pitanje”, rekao je Konatar. 

On je naveo da će program “Evropa sad” biti nastavljen, i da to uopšte nije pitanje. On je rekao da nova vlada mora da nastavi beskompromisnu borbu protiv korupcije.

„Hoću Crnu Goru u kojoj je normalno da premijer bude čak i Albanac. To je važno reći, pošto se to problematizuje”, kazao je Konatar. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *