Počela rasprava o (ne)povjerenju Vladi

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Skupština Crne Gore počela sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije i koalicije “Crno na bijelo” da se glasa o nepovjerenju Vladi. U skupštinskoj sali je iz Vlade prisutan samo ministar Mladen Bojanić.


Poslanici u crnogorskom parlamentu neće raspravljati o skraćenju mandata Skupštini, nakon što dnevni red nije dobio potrebnu podršku. Sjednica parlamenta trajala je svega nekoliko minuta. Početak Skupštine kasnio je skoro četiri sata. Očekuje se nova sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije i koalicije “Crno na bijelo” da se glasa o nepovjerenju Vladi.

Početak Skupštine kasnio je zbog sjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Poslanici u crnogorskom parlamentu juče nijesu raspravljali o razrješenju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, nakon što dnevni red nije dobio potrebnu podršku. Sjednica parlamenta trajala je svega nekoliko minuta.


Odbor nije podržao predlog o skraćenju mandata Skupštini

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije danas podržao Predlog Odluke o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore, koji je podnijela Vlada Crne Gore. U ponovljenom glasanju na odboru uzdržano je bilo pet poslanika (DPS-a i CIVIS-a), dok su za skraćenje mandata bila četiri poslanika.

Na sjednici u ime predlagača, ministar Jakov Milatović kazao je da je jedino demokratsko rješenje za prevazilaženje aktuelne političke situacije skraćanje mandata Skupštini, čime bi se stvorili uslove za vanredne parlamentarne izbore, zajedno sa loklanim.

Milatović je kazao i da će danas najvajerovatnije jedna nova većina srušiti Vladu, te da su upravo zbog toga vanredni izbori jedino pošteno rješenje.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao je takođe da su izbori najpoštenije rješenje.

„DF je pokušao da se drži iznad ovih svađa koji su posljednih dana prešli svaku granicu. Zato smo rekli da je najpoštenije da vratimo mandate građanima. Da ne bude ko je izdao, ko je izdao“, naveo je Radunović.

On je kazao kako DF misli da ih je premijer Zdravko Krivokapić izdao već 1. septembra 2020.

Radunović je kazao da najvjerovatnije danas neće ni biti održana sjednica Parlamenta, na kojoj će se raspravljati o skraćenju mandata Skupštini.

„Očigledno sjednica na kojoj će se raspravljati na ovu temu neće ni biti održana, iz razloga što će vjerovatno biti odbijen dnevni red od strane DPS-a u GP URA”, kazao je Radunović i ponovio da su za skraćenje mandata parlamentu.

On je predlagačima inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi poručio da odluče da li su sa DPS-om ili su sa većinom koja je pobijedila na izborima

„Ili sa nama ili sa DPS-om”, kazao je Radunović. 

Pavićević: Nikome ne odgovara postojeće stanje

Predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević kazao je da on ni 42 minuta ne bi izdržao poniženja koja je DF istrpio od premijera Zdravka Krivokapić.

„Ja skidam kapu vašoj izdržljivosti”, naveo je Pavićević. Naveo je i da se 14 mjeseci čeka izlazak iz postojeće situacije.

Pavićević je saopštio i da DPS nosi ogromnu hipoteku i da ih čeka dugačak put političke rehabilitacije i restitucije.

Ista ponuda za podršku manjinskoj vladi nije data samo DPS-u nego svim ostalim poslanicima. “Nikome ne odgovara postojeće stanje”, kazao je Pavićević.

„Mi smo za izbore koliko sjutra spremni, ali mislimo da je ovo “bajpasiranje” mnogo dobra stvar da vidimo da li se može šta uraditi, ako se ne bude moglo ništa uraditi, nikakav problem nije da idemo na nove izbore”, poručio je Pavićević.  

Iz DF-a su poručili da su za pregovore o formiranju manjinske Vlade u okviru parlamentarne većine.

„Ako neko želi i pravi aranžman sa DPS-om i da pravi koaliciju u vidu manjinske Vlade to je nedopustivo to je vraćanje Crne Gore unazad i to će se završiti političkom krizom, podjelima i vanredim izborima”, kazao je poslanik DF-a Predrag Bulatović

Prethodno, Predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je podnijela Grupa poslanika, nije podržan na odboru. Tim zakonom je bilo predviđeno objedinjavanje lokalnih izbora.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kaže da je Krivokapić samo alibi da se pobjegne od svađa unutar parlamentarne većine. Kada padne Krivokapić pala je, kako kaže izborna volja građana.

„Danas kad se prekroji parlamentarna većina sa DPS-om mi više nemamao parlamentarnu većinu koja je izraz volje građana“, naveo je Milačić.

Navodi da je jedino zakonito novu vladu praviti unutar 41 poslanika aktuelne većine. „Sve što bude mimo toga je prekrajanje izborne volje građana“, zaključio je Milačić.

Koprivica: Foteljaši ili volja građana

Poslanik Demokrata i predsjednik Odbora Momo Koprivica, kazao je da bi bilo dobro da aktuelna veći vrši vlast do 2024, te da su otvoreni i za ulazak manjina u Vladu.

„S obzirom na to da je na sceni plan prekrajanja izborne volje građana da oni koji su na izborima rekli ne DPS-u, žele manjinsku Vladu sa DPS-om, u takvim okolnostima su izbori najpoštenije rješenje“, kazao je Korivica.

On je navaeo da interesne grupe žele da preuzmu pravo narodu da se pita.

„Danas ćemo imati odgovor na pitanje ko će imati primat foteljaši i intereždžije ili građani koji će na izborima reći svoj stav“, naveo je Koprivica i poručio da će glasati za skraćenje mandata Skupštini i da se ide na vanredne izbore.

“Ko bježi od izbora, taj brani fotelje”, poručio je Koprivica.

Bošnjak: Partija se formira u kripti hrama, sveštenici zovu naše članove da se priključe

Poslanica (DF-a) Branka Bošnjak tokom današnje rasprave na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu kazala je kako se partija formira u kripti hrama u Podgorici.

„Mislite da ne znamo da se partija formira u kripti hrama u Podgorici, da pojedini sveštenici zovu pojedine naše članove da im se priključe i da formiraju partiju. Sve se zna”, istakla je Bošnjak.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je od Bošnjak tražio da saopšti ime i prezime osobe iz crkvene strukture koja se miješa u politiku, navodeći da, ako to ne kaže, unosi nemir u narod i u crkvu.

„Nemojte crkvu da branite od mene, jer sam veći vjernik nego vi”, odgovorila je Bošnjak.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *