72. Sanremo: Pobjeda Mahmuda i Blanka sa pjesmom ‘Brividi’

Globus

Izvor: Rainews


Mahmud i Blanko sa pjesmom “Brividi” pobjednici su 72-og izdanja festivala italijanske kancone “Sanremo”, ispred Elize sa pjesmom “O forse sei tu” i Đanija Morandija sa numerom “Apri tutte le porte”.

Mahmud i Blanko “Brividi”, finalno veče Sanrema 2022 | Foto: La presse

Nagrada kritike otišla je u ruke Masimu Ranijeriju za numeru “Lettera al di là del mare”, a priznanje medija Đaniju Morandiju.

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Fabricio Moro za “Sei tu”. Priznanje za najbolju kompoziciju dobila je Eliza za “O forse sei tu”.

Đani Morandi “Apri tutte le porte”, finalno veče Sanrema 2022 | Foto: La presse

Do odluke o proglašenju pobjedničke pjesme došlo se kombinacijom glasova publike koja je glasala putem telefona, žirija javnog mjenja (uzorak od 1000 ljudi) i pres sale (novinara).

Otvaranje večeri započelo je italijanskom himnom koju je izveo orkestar Banda della Guardia di Finanza.
Podijum finalne večeri bio je uljepšan prisustvom glumice u ulozi voditeljke Sabrine Ferili. Super gost večeri bio je pjevač Marko Mengoni, a spektakularan omaž posvećen je Rafaeli Kari.

Eliza “O forse sei tu”, finalno veče Sanrema 2022 | Foto: Getty Images

Finalno veče je na nacionalnom Rai Unu dostiglo gledanost od 64,9% (13,380,000 pratioca), dok je prošlogodišnje finalno veče pratilo 9,970,000 ljudi (54,4%).

Aktuelni voditelj Sanrema Amadeus time je nadmašio samog sebe u odnosu na prošlogodišnji, kao i rekordni festival iz 2020. godine kada je share iznosio 60,6%.

Već dvadeset dvije godine festival Sanremo nije postigao ovako visoku prosječnu gledanost i jedino čime se može porediti je festival iz 2000. godine, koji su predvodili Fabio Facio sa nezaboravnim Lućanom Pavarotijem, Teom Teokolijem i Ines Sastre.

„Sanremo 2022 ujedinio je generacije, spojio pjevače različitih starosnih dobi, govorio različitim jezicima i ispričao priču o modernom i inkluzivnom društvu”, tako predsjednica Rai televizije, Marinela Soldi, komentariše uspjeh Sanrema.

„Bio je ovo veliki test i demonstracija onoga što Rai može da ponudi, počevši od tradicije i njegove istorije do nadogradnje u proizvod prilagođen svim njegovim gledaocima” dodaje Soldi.

„Veliko hvala onima koji su festival učinili stvarnim svojim radom u bekstejdžu kao i na samoj pozornici: Amadeusu, umijetnicima, takmičarima, direktoru Koleti, i kompletnom stafu Rai televizije.” zaključuje Soldi.

Pobjednici Sanrema Mahmud i Blanko predstavljaće Italiju na Pjesmi Evrovizije, koja će biti održana u maju u Torinu.

Nastup Mahmuda i Blanka sa prve večeri festivala

Naslovna fotografija: Amadeus sa pobjedničkim duom | Izvor: La presse

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *