Protesti u Otavi izmiču kontroli, uvedeno vanredno stanje

Globus

Izvor: Nova S


Gradonačelnik nije precizirao kakve mjere bi mogao da uvede, ali policija je juče objavila da bi akcije mogle da budu rigoroznije od onih do sada, što bi moglo da uključi i hapšenja onih koji pomažu demonstrantima.

Džim Votson, gradonačelnik Otave, glavnog grada Kanade proglasio je vanredno stanje kao odgovor na višenedjeljne proteste vozača kamiona protiv obaveznog vakcinisanja i kovid-restrikcija.

Votson je rekao da je grad „potpuno izvan kontrole“ i da je demonstranata više od policije. Dodao je i da demonstrante predstavljaju prijetnju po bezbjednost građana.

Gradonačelnik nije precizirao kakve mjere bi mogao da uvede, ali policija je juče objavila da bi akcije mogle da budu rigoroznije od onih do sada, što bi moglo da uključi i hapšenja onih koji pomažu demonstrantima.

„Jasno je da smo brojčano nadjačani i gubimo ovu bitku. Ovo se mora preokrenuti – moramo da vratimo naš grad“, rekao je Votson.

U saopštenju iz grada navodi se da proglašavanje vanrednog stanja „reflektuje ozbiljnu opasnost i prijetnju bezbjednosti građana zbog protesta i naglašava potrebu za podrškom pravosudnog sistema i ostalih nivoa vlasti”.

Podsjetimo, u Kanadi danima traju protesti kamiondžija i drugih nezadovoljnih građana koji su nazvani “Konvoj slobode”. Nastali su zbog zbog kovid mjera koje uključuju i obaveznu vakcinaciju i karantin za kamiondžije koji prelaze granicu sa SAD, dok drugi žele da premijer Džastin Trudo bude sklonjen sa vlasti.

Demonstranti stoga danima blokiraju grad svojim vozilima i šatorima.

Sa druge strane, mnogi građani Otave izrazili su svoje nezadovoljstvo protestima. Žale se na kamione koji ometaju saobraćaj. Policija je saopštila da je zabrinuta jer je konvoj privukao krajnje desne i ekstremističke djelove društva.

Pritužbe se kreću od kamiona koji rade u praznom hodu i ometanja saobraćaja, preko „improvizovanih drvenih konstrukcija u gradskim parkovima“, do gubitka prihoda i straha od uznemiravanja, pa čak i nasilja.

Objava vanrednog stanja je tek najnoviji u nizu pokušaja gradskih vlasti da stvore pritisak na demonstrante, ali i dalje nije jasno kako će sve završiti. Što se tiče organizatora, oni su obećali miran protest uz poštovanje zakona, ali poručuju da će „ostati koliko god bude potrebno”.

Izvor naslovne fotografije: © The Times

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *