Bilčik i Picula pozivaju na ubrzanje formiranja nove Vlade

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online


„S obzirom na zastoje posljednjih nedjelja, pozivamo crnogorske čelnike da ubrzaju svoje napore u formiranju nove vlade te u izboru novog predsjednika crnogorske Skupštine. Utiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i podrška Crnoj Gori u reformskim procesima od izuzetne su važnosti i vrijeme se više ne smije gubiti”

„Neprekidno pratimo razvoj političkih događanja u Crnoj Gori i ovim putem želimo pohvaliti nedavni mirni prenos vlasti u skladu s crnogorskim Ustavom.˝

To su u zajedničkom saopštenju naveli predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik i izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Oni su pozvali na kontinuirano poštovanje demokratskih procesa, normi i standarda u ovim vremenima.

„S obzirom na zastoje posljednjih nedjelja, pozivamo crnogorske čelnike da ubrzaju svoje napore u formiranju nove vlade te u izboru novog predsjednika crnogorske Skupštine. Utiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i podrška Crnoj Gori u reformskim procesima od izuzetne su važnosti i vrijeme se više ne smije gubiti”, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Ističu i da političke blokade ograničavaju reformske procese zemlje, a time i njene ambicije za pristupanje Evropskoj uniji.

Dodaju i da je Crna Gora najnaprednija država među zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u, i da je već postala članica Sjevernoatlantskog saveza.

„Crnoj Gori je potrebna predvidljiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska Vlada koja će zemlji omogućiti napredak na putu u Evropsku uniju. Podržaćemo političke odluke koje će se temeljiti na evropskim standardima i poštovati evropske vrijednosti, odražavajući želju i volju građana. Članstvo u EU, na kraju krajeva, želja je velike većine građana Crne Gore”, saopštili su Bilčik i Picula.

Naslovna fotografija: Bilčik; Picula | Izvor: EU; EP

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *