Borelj i Blinken zabrinuti za bezbjednost Ukrajine i Evrope

Globus

Izvor: Radio Slobodna Evropa


„Niko ne stavlja 140.000 teško naoružanih vojnika na granicu jedne zemlje, a da to ne predstavlja jaku prijetnju”, kazao je, dodavši da „140.000 vojnika na granici ne ide na čaj.˝

Evropa se suočava s najozbiljnijom sigurnosnom prijetnjom nakon Hladnog rata, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost, u ponedjeljak 7. februara.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Vašingtonu, zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, Borelj je kazao da se nada diplomatskom rješenju s Rusijom oko ukrajinske krize, prenosi AFP.

Na pitanje novinara da prokomentariše američka upozorenja o mogućoj skoroj invaziji Rusije na Ukrajinu, Borelj je kazao da EU i SAD dijele zabrinutost zbog situacije na granicama te zemlje.

„Niko ne stavlja 140.000 teško naoružanih vojnika na granicu jedne zemlje, a da to ne predstavlja jaku prijetnju”, kazao je, dodavši da „140.000 vojnika na granici ne ide na čaj.˝

Američki zvaničnici tvrde da je Moskva okupila 110.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom i da nastavlja gomilanje snaga koje bi joj omogućile punu invaziju u roku od nekoliko sedmica.

Blinken je na konferenciji za novinare negirao da je ovakav stav Vašingtona alarmantan, te je kazao da su to „jednostavno činjenice”.

Dvojica dužnosnika slažu se da je još moguć diplomatski izlazak iz krize. „Nadamo se najboljem, ali se pripremamo za najgore”, kazao je Borrelj.

I SAD i EU prijete da će uzvratiti snažnim ekonomskim sankcijama ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin pokrene invaziju na Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju, ali je tražila široke sigurnosne garancije koje uključuju da Ukrajina nikada ne postane članica NATO saveza.

Nasovna fotografija: Borelj i Blinken juče u Vašingtonu | Izvor: AP Pool/Andrew Harnik

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *