Facebook i Instagram se povlače iz EU?

Globus

Izvor: Svet Kompjutera/Nikola Jevremović


Zakerberg i ostale glavešine Facebooka javno su iznijeli da razmatraju povlačenje sa evropskog tržišta

Daleko od toga da dobar dio mislećeg svijeta ne bi poželio ovakav epilog, ali činjenica je da sa 309 miliona korisnika Facebooka na teritoriji Starog kontinenta internet gigant sigurno nije ozbiljan kada tvrdi da je sudnji dan za popularne društvene mreže moguć. No, upravo to se desilo. Uzrok je vjerovatno gašenje požara od prošle nedjelje, kada se dogodila stagnacija kompanije, prva u istoriji.

O čemu se radi? Kako londonski portal CityAM prenosi, Zakerberg i ostale glavešine Facebooka javno su iznijeli da razmatraju povlačenje sa evropskog tržišta. Naime, tzv. Privacy Shield sporazum pruža pravnu osnovu da Meta premješta, skladišti i obrađuje podatke na sopstvenim, američkim serverima. Međutim, on je 16. jula 2020. godine anuliran od strane Evropske komisije zbog brojnih povreda prava korisnika na privatnost.

Nik Kleg, potpredsjednik globalne PR službe kompanije, pojasnio je da: „Manjak bezbjednog i legalnog transfera podataka može da naškodi ovom tipu poslovanja i ugrozi njegov rast u EU i to u trenutku kada pokušavamo da se oporavimo od COVID-19”. Stoga, zvaničnici Mete poručuju „da vjeruju u neko zajedničko rješenje tokom ove godine, ali da, ako im ne bude dozvoljeno da se drže postojeće prakse, neće biti u prilici da ponude značajan dio svojih proizvoda i servisa, što uključuje i Facebook i Instagram” (tehnički i Whatsapp, iako se on konkretno ne navodi, koji bi podlegao istim pravilima). Uistinu je teško zamisliti internet bez njih, pa kompanija očigledno nastoji da nas na to podsjeti.

Izvor naslovne fotografije: Shutterstock

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *