Abazović: Volio bih da DF bude dio procesa; DF: Apelujemo na dogovor URE i Demokrata

Crna Gora

Nakon sastanka sa predstavnicima Demokratskog fronta, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je kazao da im je predstavio magistralni pravac i prioritet manjinske vlade. Medijima je saopštio da misli da postoji ozbiljna većina da se formira nova vlada, te da bi volio da DF podrži vladu.

„DF je naglasio neke važne stvari kao što je popis stanovništva, a razmijenili smo mišljenja i oko drugih stvari. U razgovorima o prevazilaženju političke krize učestvuje 70 od 81 poslanika”, rekao je Abazović novinarima.

On je naglasio da je uputio poziv i Demokratama i njihovom lideru Aleksi Bečiću ali se oni nijesu oglašavali.

„Imam obavezu da ih bez obzira na teške riječi pozovem da sjednemo za sto. To ne znači da ćemo se dogovoriti. Naša namjera je da razgovaramo sa svima. Mi ništa ne bi imali protiv da Dragan Krapović ili Zdenka Popović budu u vladi, govorim hipotetički”, dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima DF hoće vladu unutar parlamentarne većine i da neka pitanja kao što je organizacija izbora budu tretirana kao prioritet. Možda je to logično ali Demokrate odbijaju dijalog, a Marko Milačić je kazao da većina od 30. avgusta 2020. za njih više ne postoji.

„Očekujem da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović održi konsultacije sa svim političkim subjektima. Treba vidjeti da li može da se formira nova vlada, a ako ne, da se ide na izbore. Očekujem konsultacije što prije. Mislim da postoji ozbiljna većina da se formira nova vlada. Volio bih da DF podrži vladu. DPS će da podrži vladu. Znate partije koje su potpisale memorandum”, naveo je on.


Demokratski front ne može sa DPS-om podržavati bilo koju vladu, kazao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić navodeći da je od lidera Ure Dritana Abazovića na današnjem sastanku dobio uvjeravanja da ta stranka želi dogovor aktuelne parlamentarne većine.

Mandić je naveo da je od Abazovića tražio da se stvari raščiste i da im bude jasno „ako je donijeta odluka da URA ide sa DPS-om da se rastanemo kao ljudi i da svako ide svojim putem”.

„Danas smo dobili čvrsta uvjeravanja da se razgovara i da oni žele da razgovaraju sa parlamentarnom većinom i da se u okviru te većine postigne dogovor, ali da se na prvom mjestu žele da ostvare ciljevi nove vlade. Dobili smo program nove vlade”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Kazao je da su Abazoviću saopštili da DF sa DPS-om ne može podržavati bilo koju vladu i da su okrenuti poštovanju Ustava i izborne volje.

„Smatramo da treba da pređemo preko ružnih riječi i oštrih polemika koje su vođene prethodnih dana a u kojima nijesmo učestvovali. Dobili smo odgovore da je URA razgovarala i sa drugim subjektima iz većine osim Demokrata, da žele da razgovaraju i sa njima ali da druga strana to neće. Čuli smo da su pozvali ponovo Demokrate kako bi se postigao dogovor. Želimo taj dogovor i da se pronađe rješenje. Ne želimo da radimo sa DPS-om. Svi koji su podržali aktuelnu većinu imali su poruku da ne idemo sa DPS-om. Naša želja ne zavisi od DF-a ali vjerujemo da je ovo što su nam saopštili iskreni stav URE a vrijeme će pokazati da li je to istina”, naveo je Mandić.

Ako ne bude dogovora biće odgovora

Mandić je dodao da je saopštio Abazoviću da ukoliko se formira vlada uz podršku DPS-a, DF će imati vaninstitucionalni odgovor.

Funkcioner DF-a Milan Knežević ponovio je da žele dogovor aktuelne većine.

„Smatramo da je bilo kakav dogovor van te većine prekrajanje izborne volje. Ukoliko se to desi imamo pravo da organizujemo masovne proteste. Zato želimo i apelujemo na kolege iz URE i Demokrata da sjednu i da se dogovore. Abazović je nam saopštio da vidi neke funkcionere Demokrata u Vladi”, naveo je Knežević.

Dodao je da se razrješenje krize može očekivati u narednih deset dana.

„Očekuju nas konsultacije kod predsjednika države početkom sedmice. Ja i kolega Mandić ćemo ići na te konsultacije i saopštiti mu da će biti glavni krivac za sve što će se dešavati ukoliko dođe do prekrajanja izborne volje”, rekao je Knežević.

Mandić je kazao da glas onih koji su podržali DF vrijedi isto kao onaj koji je dobila URA ili Bošnjačka stranka.

„Zašto bi se mi tretirali kao građani drugog reda. Zašto onda Srbi ne mogu u vladu. Miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore je postalo opasno. Zalažemo se da se odluke donose u Crnoj Gori”, naveo je Mandić.

Izvor naslovne fotografije: Vijesti Online/Nikola Dragaš/Boris Pejović

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *