Koprivica: Skandalozan sastanak URE i DPS-a, potvrđeno sve što smo govorili

Crna Gora

Izvor: Vijesti Online


Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je na pres konferenciji da sve što su govorili potvrđeno, da je sve dogovoreno.

„Plan političke prevare nailazi na probleme u realizaciji zbog našeg djelovanja, djelovanja nekih drugih partija, ali i protesta. Skandalozno je priznanje da je GP URA i formalno razgovarao s DPS-om. Taj sastanak je bio tajni jer je saopštenje izašlo tek nakon što je informacija procurila preko jednog portala”, rekao je Koprivica.

On tvrdi da se međupartijski razgovor vodio u državnoj instituciji ‒ u zgradi predsjedništva.

„S jedne strane Đukanović, Ivan Vuković i Danijel Živković, a s druge strane Abazović i Mikić. Šta preostaje ‒ da dovrše zloupotrebu tako što će zaključiti koalicioni sporazum u vili Gorica. Abazović juče potvrdio da računa na 30 poslanika DPS-a i da je zaključena koalicija s njima. Ko razgovara s Abazovićem, razgovara s DPS-om. On je most do DPS-a”, poručio je Koprivica.

Pitao je da li je Abazović dobio podršku DPS-a bez garancija i na šta DPS računa.

„DPS ne daje podršku bez usluge. DPS dobija sve i najviše. Od DPS-a će zavisiti vlada, zakoni, Temeljni ugovor, javne politike… Manjinska vlada s DPS-om je avantura koja uvodi nestabilnost. To je aranžman bez cilja i ideje. Vidite kamufliranje SNP-a koji kaže da neće biti za vladu koja neće potpisati temljeni ugovor, dok SD i SDP govori suprotno. Ovako se DPS i Đukanović vraćaju u sedlo i pozicije odlučivanja”, rekao je Koprivica.

Smatra da je manjinska vlada s DPS-om vlada po diktatu DPS-a.

„Podređena i zavisna DPS-u. DPS će je glasati samo iz dva razloga – osim što je odobrena od njega, ona će da štiti DPS. Njihove kadrove po dubini i poslove privilegovanih pojedinaca. To će biti satelitska vlada DPS-a. Ko god pregovara o personalnom ulasku u tu vladu, bolje da na vrijeme promijeni ime u Darko Pajović, Drago Đurović ili Stevan Džaković. Ko uđe u tu vladu, za nas će biti politički korumpiran. Vidjeće se ko je bio spavač u redovima parlamentarne većine”.

Koprivica je kazao da se ovih dana želi prebaciti odgovornost na Demokratsku Crnu Goru, a da „oni koji to žele, hoće da riješe probleme koje URA ima s narodnim nezadovoljstvom”.

Navodi da je odgovoran onaj ko ne želi dati garancije da neće s DPS-om, a neodgovoran onaj ko bježi od izbora.

„Svi ostali su pomagači u realizaciji prevarnih planova URE i DPS. Prije mjesec dana je dogovoreno da URI pripadne pet mjesta i pozicija premijera u novoj vladi, SNP-u sedam mjesta, od čega bi četiri pozicije pripale onim subjektima koji pokušavaju da zbune i umire javnost kako bi olakšali predaju vlasti DPS-u. Manjinske partije bi dobile četiri mjesta, preko kojih bi DPS involvirao svoje kadrove po dubini. Nama su htjeli da dodijele dva mjesta. Zato ste juče od Abazovića čuli da to nudi našim funkcionerima (Draganu Krapoviću i Zdenki Popović), koji su to odbili”, rekao je Koprivica.

Navodi da je 2. decembra 2020. Abazović rekao da mu je ponuđen 21 milion, a zatim 28. decembra iste godine Filip Adžić „izazvao ustavnu krizu da odnos snaga u parlamentu bude 40-40”.

„To smo osujetili i parlament je izmijenio Zakon o slobodi vjeroispovijesti. 7. jula 2021. Bečić poziva na parlamentarni dijalog, ali se ne odazivaju predsjednici DPS-a, GP URA i SNP-a. Zašto – jer su pripremali planove za ovo što se dešava. 5. septembra se nastavlja plan. Imamo obećanje Đukanoviću da mitropolit Joanilije neće biti ustoličen na Cetinju. Palile su se gume, pucalo u vazduh, prijetilo odbranom iz šume oružjem… Cilj je bio da otkažu državne funkcije i da Vlada bude oborena.”

Optužio je Abazovića da je išao kod Porfirija da dobije amin za formiranje izvršne vlasti.

„Da li je upao u Patrijaršiju da sebe legitimiše kao novog premijera na temelju prevarnih planova? Da li nezavisni kolumnisti i branitelji GP URA imaju snage da kažu je li odlazak jedinog političara u oborenoj Vladi u Beograd miješanje Crkve u državne poslove? Tada patrijarh ne smeta, tada je dobrodošao.”

Od URE nije bilo poziva, protesti će se nastaviti

Koprivica je poručio da će protesti nastaviti, prvo u Kolašinu i Pljevljima, a da će na red doći svi gradovi Crne Gore.

„Sve ovo može da se zaustavi opštenarodnim protestima, koje ćemo nastaviti u subotu u 19 časova u Kolašinu, a u nedjelju u 18 u Pljevljima. Nakon toga u srijedu u 18 u Podgorici. Narod niko ne može da pobijedi.”

Ističe da je rješenje je dogovor unutar većine s garancijom da se neće ići s DPS-om, a da ako toga nema, rješenje su izbori.

„Nadam se da ćemo dobiti podršku građana za raspisivanje lokalnih izbora i vanrednih parlamentarnih. Protesti koji su započeli će se nastaviti. Nema razloga da se prekomponuju. DF je prisustvovao prethodnom protestu. Doći će na red svi gradovi Crne Gore”, kazao je Koprivica.

Rekao je da nisu dobili nikakve formalne pozive od GP URA za razgovore.

„Imate samo spekulacije u medijima. To rade jer znaju šta su naši uslovi. Kad daju garancije da neće s DPS-om, moći će da se razgovara. Sve drugo je fingiranje”, rekao je Koprivica.

Rekao je da je birački spisak je u rukama Sergeja Sekulovića, “a to je ministar koji je u Vladi zahvaljujući Abazoviću”.

„Ko bježi od izbora, bori se za fotelje. Ništa nije urađeno da se očisti birački spisak. Abazovićev ministar vodi birački spisak, a šef DIK-a je izabran glasovima DPS-a i GP URA. Pa kud će bolje uslove za izbore?, pitao je Koprivica.

Izvor naslovne fotografije: Portal DAN

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *