Rusija gomila trupe na granici sa Ukrajinom, SAD šalju vojnu pomoć u Kijev

Globus

Izvor: Index.hr/Nova S


Poligoni se nalaze na oko 210 kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da bi ti poligoni mogli da budu iskorišćeni kao strateške pozicije za napad. To znači da Rusija tako dobija još jedan front sa koga može da napada Ukrajinu.

Juče kasno uveče na aerodrom kod Kijeva, glavnog grada Ukrajine, sletio je avion s velikom količinom oružja poslanog iz Amerike.

Kako su objavili na Facebook stranicama američke ambasade u Kijevu, radi se o 14. letu kojim Amerikanci šalju Ukrajini vojnu pomoć. U objavi se navodi da su u najnovijoj pošiljci i protivtenkovske rakete Javelin. 

„Sjedinjene Države su u januaru poslale oko 1200 tona vojne opreme uz odobrenje predsjednika Bajdena. Radi se o opremi koja je potrebna Ukrajini kako bi se zaštitila od ruske agresije”, navodi se u objavi američke ambasade.

„Rusija je poslala još vojnika na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, uključujući i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara˝, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken u petak.

On je rekao da Vašington nastavlja povlačiti osoblje svoje ambasade u Ukrajini i ponovio poziv Stejt Department-a svim američkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

„Jednostavno rečeno i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući i to da još vojnika stiže na ukrajinsku granicu”, rekao je Blinken na pres konferenciji u australijskom gradu Melburnu. „Kao što smo već rekli, invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku i da budemo jasni, to uključuje i vrijeme održavanja Olimpijskih igara”, dodao je.

U međuvremenu Rusija i Bjelorusija održavaju zajedničke vježbe na pet poligona i četiri aerodroma na teritoriji Bjelorusije i trajaće 10 dana do 20. februara. U okviru manevara će se uvježbavati vojne akcije koje bi mogle biti od koristi Rusiji u eventualnom sukobu sa Ukrajinom. Trupe će uvježbavati odbranu od spoljne agresije, terorizma, kao i zaštitu interesa Rusije i Belorusije.

Rusija je na poligone mobilisala više od 30.000 vojnika, dva bataljona raketnih sistema S-400 Trijumf i brojne borbene avione. Satelitski snimci pokazuju da je premješten i veliki broj ruskih vojnih hardvera i to baš na poligone bliže granici sa Ukrajinom.

Takođe, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je još u januaru da je u Bjelorusiju prebačen i protivvazdušni sistem Pancir-S.

Pancir-S sistem uključuje 12 borbenih vozila, od kojih svako može da nosi 12 protivvazdušnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima.

Poligoni se nalaze na oko 210 kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da bi ti poligoni mogli da budu iskorišćeni kao strateške pozicije za napad. To znači da Rusija tako dobija još jedan front sa koga može da napada Ukrajinu. Ovakvo stanje stvari sugeriše da Putin neće održati obećanje koje je dao francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu ‒ garancije da će povući sve trupe i opremu nakon okončanja vježbi 20. februara.

Izvor naslovne fotografije: Shutterstock

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *