Muž sutkinje Mugoše uzurpirao preko 2.000 kvadrata državnog zemljišta

Crna Gora

Autor: LUPA/Vladimir Otašević


Interesantno je da ne postoji teret uzurpacije zemljišta, iako zvanični podaci pokazuju da je parcela u državnom vlasništvu. Mugoša nije odgovarao na pitanja koja su poslata u vezi uzurpirane državne imovine.

Podgoričanin Srđan Mugoša, suprug Suzane Mugoše – sudije specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, koja je sudila i u slučaju “državni udar”, uzurpirao je i ogradio dio državne parcele u podgoričkom naselju Dajbabe. To pokazuje dokumentacija Uprave za katastar i državnu imovinu do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA i Televizija Nikšić. Srđan Mugoša u tom naselju posjeduje jednospratnu kuću koju je stekao nasljeđem. Problem je međutim ograđeno dvorište uz tu kuću, koje pripada parceli broj 32/1 KO Dajbabe – od ukupno 2.190 kvadrata, koja je u vlasništvu države Crne Gore, sa subjektom raspolaganja Glavnim gradom Podgorica.

Interesantno je da ne postoji teret uzurpacije zemljišta, iako zvanični podaci pokazuju da je parcela u državnom vlasništvu. Mugoša nije odgovarao na pitanja koja su poslata u vezi uzurpirane državne imovine.

Prema podacima do kojih smo došli tokom istraživanja Srđan Mugoša planirao je krajem 2020. godine da gradi još jednu kuću u naselju Dajbabe. Za projektanta svoje nove kuće angažovao je kompaniju “Čelebić”, koja je u vlasništvu biznismena Tomislava Toma Čelebića, poslovnog partnera predsjednika države Mila Đukanovića. Interesantno je da u Ugovoru o izradi tehničke dokumentacije, koji je firma “Čelebić” potpisala sa suprugom sudije Mugoše, nije naveden novčani iznos koji za posao projektovanja kuće mora da se plati. “Cijena izrade tehničke dokumentacije iz člana 1 ovog Ugovora i način plaćanja biće definisani naknadno putem Aneksa ovog ugovora”, piše u članu šest Ugovora, koji je potpisan u decembru 2020. godine.

Firma “Čelebić” pominje se u korupcionaškoj aferi “Možura”, gradnje vjetroelektrane na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja. Naime, ta kompanija je na ime prodaje udjela u tom državnom poslu od misteriozne ofšor firme sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” dobila 650.000 eura, nakon što je prethodno u taj biznis uložila samo jedan euro. Firma “Cifidex Ltd” pod lupom je Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije. Tokom istrage je utvrđeno da je “Cifidex Ltd” za isplatu Čelebića i njegovog partnera u poslu “Možura” dobio tri miliona eura od kompanije iz Dubaija – „17 Black”, čiji je vlasnik biznismen Jirgen Fenek, glavni osumnjičeni za ubistvo novinarke.

LUPA je u januaru 2020. godine objavila da je suprug Suzane Mugoše godinama poslovno sarađivao sa misterioznim partnerima sa ofšor destinacija. Preko svoje kompanije “Decordom” početkom 2010. godine dobio je kredit od 700.000 eura od ofšor kompanije “Pyla Management Inc” sa Britanskih Djevičanskih ostrva. Radi se o kreditu koji je odobren po povoljnim uslovima, odnosno u to vrijeme niskoj kamatnoj stopi od četiri odsto godišnje.

Nekadašnja Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma objavila je ranije Pravilnik o indikatorima za prepoznavanje sumnjivih transakcija i klijenata, na čijoj drugoj strani u dijelu “Neuobičajene promjene na računima” piše da se sumnjiim transakcijama smatraju – “krediti odobreni od strane ofšor firme”.

Izvor naslovne fotografije: CeMI

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *