Ukrajina preko OEBS-a traži informacije o vojnim aktivnostima Rusije

Globus

Izvor: Nova S


Prema Bečkom dokumentu, čija je Rusija članica, članice OEBS-a mogu tražiti informacije o vojnim aktivnostima drugog člana

Ukrajina je pozvala Rusiju na sastanak sa ostalim čelnicima Evrope. Kako je istakao ministar spoljnih poslova te zemlje Dmitro Kuleba – Rusija ima 48 sati da donese odluku hoće li sjesti za pregovarački sto sa Ukrajinom.

Ukrajina je zatražila sastanak zbog gomilanja ruskih trupa na mnogim graničnim prelazima, a od Rusije zahtijeva transparentnost u vezi namjera.

Istovremeno, Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos nagomilavanju oko 130.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Međutim, brojni zvaničnici administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena, kao i pojedini ministri Velike Britanije iznijeli su saznanja o ruskom napadu, koji će se navodno dogoditi sledeće nedjelje. Iz tog razloga, brojne zemlje pozvale su svoje građane i diplomatsko osoblje da napuste Ukrajinu.

Ukrajina je uputila zahtjev preko Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kojim traži da Rusija objasni gomilanje trupa. Prema Bečkom dokumentu, čija je Rusija članica, članice OEBS-a mogu tražiti informacije o vojnim aktivnostima drugog člana.

„Ako je Rusija ozbiljna kada govori o bezbjednosti u prostoru OEBS-a, ona mora da ispuni ispuni zahtjeve o vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unaprijedila bezbjednost za sve“, rekao je ministar spoljnih poslova Kuleba.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je kritikovao „paniku“ koja bi mogla da se proširi zbog takvih tvrdnji, rekao je da nije vidio dokaz da Rusija planira invaziju u narednim danima.

Zelenski je nedavno skoro sat vremena razgovarao sa američkim kolegom Bajdenom. Bijela kuća je saopštila da je predsjednik Bajden istakao američku podršku Ukrajini i da su se oba lidera složila oko „važnosti da se nastavi sa diplomatijom“.

U saopštenju Ukrajine se navodi da se Zelenski zahvalio SAD na „nepokolebljivoj podršci“ i da je na kraju predsjednik Zelenski pozvao američkog lidera da dođe u Ukrajinu.

Prethodno je obavljen jednosatni razgovor Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji nije donio veliki pomak.

Naslovna fotografija: OEBS-ova kacelarija u Kijevu, Ukrajina, 18 septembar 2021 | Izvor: Shutterstock/Yehor Rybalko

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *