Rusija povukla dio trupa sa ukrajinske granice, sastali se Šolc i Putin

Globus

Izvor: HRT Vijesti


Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i podstaknula strah od invazije, posebno zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. februara pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i podstaknula strah od invazije, posebno zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. februara pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je da je dio vojnika povučen s ukrajinske granice nakon što je njihovo gomilanje pojačalo strah od invazije. Vojne vježbe se nastavljaju, ali neke jedinice vraćaju se u baze, prenosi ruska novinska agencija Interfax. Ukrajina je upozorila da treba vidjeti i dokaz o povlačenju. Tek tada će, kažu, vjerovati u deeskalaciju. Povlačenje ruskih vojnika potvrdio je na video konferenciji s ruskim i stranim novinarima portparol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

„Rusija će nastaviti izvoditi vježbe u cijeloj Ruskoj Federaciji. Proces je u toku, kao i u ostalim zemljama svijeta. Naše je pravo da izvodimo vježbe na teritoriji na kojoj smatramo da je prikladno i to nije tema za razgovor ni s kim. Uvijek smo govorili da se nakon završetka vježbi, trupe vraćaju u svoje baze. To nije ništa novo. To je uobičajeno. Što se tiče horor-priča da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu, obratite se autorima tih priča koji sjede preko okeana i poput mantre ponavljaju ‚da će rat početi što prije moguće’”, rekao je.

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da su, iako se nastavljaju velike vježbe širom zemlje, neke trupe južnih i zapadnih vojnih oblasti završile svoje vježbe i počele se vraćati u bazu. Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i podstaknula strah od invazije, posebno zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. februara pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Ruska tržišta pozitivno su reagovala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva odbrane. Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerisao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim nastojanjima da izvuče sigurnosne garancije od Zapada.

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj garantuju da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Vašington i Brisel za sada to odbijaju. Njemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata. 

U sklopu diplomatskih napora za rješavanje ukrajinske krize, počeo je sastanak njemačkog kancelara Olafa Šolca s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Održava se na distanci, za istim stolom kao i na sastanku s francuskim predsjednikom Makronom prošle sedmice. Prije susreta s Putinom, Šolc je posjetio Grobnicu neznanog junaka u Moskvi, spomenik palim vojnicima u Drugom svjetskom ratu, te je položio vijenac. Sam Šolc je prije svog odlaska govorio o „vrlo, vrlo ozbiljnoj prijetnji miru u Evropi”.

Izvor naslove fotografije: Ruptly

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *