Tri godine nakon ubistva Kandil Baloh sud oslobodio njenog brata i ubicu

Globus

Izvor: CNN


„Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio“, rekao je. „Djevojke su rođene da ostanu kod kuće i slijede tradiciju. Moja sestra to nikada nije radila.”

Brata ubijene zvijezde društvenih medija Kandil Baloh oslobodio je pakistanski žalbeni sud, tri godine nakon što je osuđen za njeno ubistvo jer „nanijela sramotu” porodici.

Balohino ubistvo 2016. izazvalo je nacionalno negodovanje i promovisalo promjene u zakonima o takozvanom „ubijanju iz časti“.

Advokat Vasima Baloha, Sardar Mehmud, potvrdio je oslobađajuću presudu za CNN u utorak, ali nije dao više detalja. Sudski presuda još nije javno objavljena.

Vasim Baloh je uhapšen nekoliko dana nakon ubistva i na video snimku priznao je da je ubio svoju dvadesetpetogodišnju sestru u njenoj porodičnoj kući u gradu Multan u pakistanskoj provinciji Pendžab. Uprkos priznanju, na sudu se izjasnio da nije kriv i 2019. je osuđen na doživotni zatvor.

Pakistanska takozvana ‘ubistva iz časti’ obično uključuju ubistvo žene od strane rođaka koji vjeruje da je nanijela sramotu porodici. U vrijeme ubistva Kandel Baloh, pakistanski zakon je dozvoljavao porodici žrtve ubistva da pomiluje osuđenog ubicu.

Aktivisti za ljudska prava strahovali su da će ovaj zakon biti iskorišćen da se poštedi Vasim Baloh.

Tri mjeseca nakon smrti Kandel Baloh, pakistanski poslanici su odgovorili na negodovanje javnosti i usvojili zakon protiv kontroverzne prakse – značajna odluka koju su pozdravili aktivisti za ljudska prava i advokati.

Ali oslobađajuća presuda Vasimu Balohu u ponedeljak je razbjesnjela aktivistkinje za prava žena u Pakistanu.

„Ovaj čovjek koji je priznao da je ubio Kandil, svoju rođenu sestru, danas je slobodan čovjek u istoj zemlji u kojoj Kandil nije mogla da živi svoj život slobodno“, napisala je advokatica i aktivistkinja Nighat Dad na Tviteru u ponedeljak.

“Ovo je izjava izvinjenja u ime države kojoj nije toliko žao… Izvinjavamo se Kandila. Šokirana i bez reči”, rekla je ona.

Sanam Maher, autorka knjige „Žena poput nje: Kratak život Kandil Baloh“, takođe je izrazila svoj bijes na Instagramu.

„U društvu koje uživa u kažnjavanju žena koje krše pravila, ne treba da iznenađuje što je svaki osumnjičeni u ovom slučaju oslobođen“, rekla je Maher.

„Poslije današnje presude možemo se zapitati, ko ju je ubio? Niko, čini se. Prihvatajući taj odgovor, svi smo saučesnici u zločinu propuštanja zaštite žena.

Kandil Baloh je stekla i slavu i ozloglašenost u inherentno konzervativnom i patrijarhalnom Pakistanu zbog svojih smjelih, drskih i sve više političkih objava na društvenim mrežama.

U objavama koje nijesu različite od miliona postova i video snimaka koje dijele dvadesetogodišnjaci na društvenim mrežama širom interneta, ona se pućila u kameru, raspravljala o frizurama i dijelila ispovijesti o svojim simpatijama prema slavnima.

Kandil je sebe nazivala „savremenom feministkinjom“ i imala je skoro 750.000 pratilaca na Fejsbuku.
Ali u Pakistanu su njene ludosti pomjerile granice onoga što se smatra prihvatljivim.

U videu u kojem je priznao zločin, Vasim Baloh je rekao da je “ponosan” što je ubio svoju sestru, dodajući da je to što njegovi prijatelji dijele njene slike i video klipove “previše” za njega.

„Prvo sam je drogirao, a onda sam je ubio“, rekao je. „Djevojke su rođene da ostanu kod kuće i slijede tradiciju. Moja sestra to nikada nije radila.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *