Vuksanović-Stanković istupa iz SDP nakon izbora za Gradonačelnika Cetinja?

Crna Gora

Izvor: Pobjeda/SDP


Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je podržao odluku da se ide u koaliciju sa Starom gardom LSCG i nije imao primjedbi što se tražila podrška Demokratama jer je, kako je naznačio, „bilo važno da DPS prestane da gazi SDP”.

„Ono što se desilo u crnogorskoj prijestonici nijesu belvederske vrijednosti, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković komentarišući odluku ove stranke da vlast na Cetinju formiraju sa Starom gardom LSCG”, uz „bezuslovnu podršku” Ure i Demokrata.

„Neka niko ne računa da ću pod ruku zajedno sa onima koji kidišu na Crnu Goru! Ni juče, ni danas, ni nikad” poručila je Vuksanović-Stanković, napomenuvši da ima onih „koji će se svim srcem i do kraja boriti za crnogorsko Cetinje i belvedersku Crnu Goru”.

Reakcija potpredsjednice SDP-a odslikava samo djelić žestokih rasprava koje se u toj partiji vode od časa kada su definitivno propali pregovori sa DPS-om oko formiranja vlasti na Cetinju i kada je tamošnji odbor SDP-a, uz podršku predsjednika stranke Raška Konjevića, odlučio da sklopi savez sa Starom gardom, uz dogovor o bezuslovnoj podršci URE i Demokrata.

Već u ponedjeljak, nekoliko sati prije sjednice Skupštine prijestonice, Mirko Jovović sa izborne liste „SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje” odlučio je da napusti taj blok, nakon što je objavljena informacija o paktu SDP-a sa Demokratama i Urom.

„Način na koji se počelo djelovati i strana kojoj se okrenulo nijesu na nivou mojih principa i tu je suštinska razlika˝, saopštio je Jovović.

Istog dana oglasio se i Cetinjanin koji živi na Novom Zelandu Vukan Čavor, koji je javno podržao listu „SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje“, poručujući da povlači podršku.

„Smatram da se ni u kom slučaju nije smjelo poći s Belvedera, a završiti u zagrljaju sa partijama koje su silom na sramotu ustoličile popa crkve Srbije. Za to se nijesmo ni zalagali, ni glasali”, naglasio je on, pored ostalog. 

Tokom dana je vrilo u opštinskom odboru SDP-a, ali i u centrali u Podgorici.

Ipak, nije bilo uzmaka: glasovima SDP-a, Stare garde LSCG, Demokrata i Ure, u ponedjeljak je izabrana i nova predsjednica cetinjskog parlamenta – dvadesetšestogodišnja Milena Vujačić, iz Stare garde.

Odmah potom uslijedile su brojne reakcije po društvenim mrežama. Ne samo od pristalica DPS-a ili građanskih aktivista koji su govorili o kršenju „principa i ideja Belvedera i šurovanju sa zagovornicima Crkve Srbije”: brojni glasači i simpatizeri SDP-a osuli su paljbu na predsjednika lokalnog odbora Nikolu Đuraškovića, ali i na vrh partije.

Najviše je na “udaru” bila Draginja Vuksanović- Stanković koja je jedna od omiljenih političkih ličnosti na Cetinju i koja je svoju popularnost izgradila beskompromisnim stavovima uperenim protiv Vlade Zdravka Krivokapića.

Tvit koji je juče oko podne objavila potpredsjednica SDP-a samo je blaga refleksija burne rasprave na Predsjedništvu te stranke, kada je došlo do oštre konfrontacije upravo između Vuksanović-Stanković i Đuraškovića.

Prema informacijama Pobjede, jedan broj članova Predsjedništva nije osporavao stavove Vuksanović- Stanković, smatrajući da je partija sada izložena javnim kritikama i da sve to može da utiče na gubljenje podrške.

No, počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je podržao odluku da se ide u koaliciju sa Starom gardom LSCG i nije imao primjedbi što se tražila podrška Demokratama jer je, kako je naznačio, „bilo važno da DPS prestane da gazi SDP”.

Nakon te ocjene smanjile su se tenzije na sjednici Predsjedništva, ali je potpredsjednica SDP-a ostala pri stavu da će odluka imati dalekosežne negativne posljedice po kredibilitet SDP-a.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Vuksanović-Stanković će sačekati rasplet situacije na Cetinju i izbor gradonačelnika, nakon čega će razmotriti dalje korake koji ne isključuju i mogućnost napuštanja stranke, ukoliko saradnja sa “prosrpskim” strankama postane dio prakse Socijaldemokratske partije.

Konjević: Nova vlast na Cetinju će biti čvrsto suverenistička

Predsjednik SDP je u okviru gostovanja na radio Anteni M istakao da će vlast SDP i Stare Garde LSCG na Cetinju djelovati na temeljnim crnogorskim i građanskim osnovama,  uz osnaživanje onoga što Cetinje simbolički znači za crnogorsku državu.

„Građani su na izborima na Cetinju poslali jasnu poruku, da žele promjenu prije svega zbog ogromnih neispunjenih obećanja o izgradnji fabrika i infrastrukture, ali i zaduženja od preko 35 miliona eura. Do dogovora sa DPS-om nije došlo jer je njihova konačna ponuda bila da od četiri političke pozicije, gradonačelnika, predsjednika Skupštine i dva zamjenika – tri budu partijski predstavnici DPS-a, a jedan nestranački kandidat sa liste SDP i Građani. To ne bi omogućilo promjenu koju su građani tražili”, rekao je Konjević u emisiji.

„Dogovoren je savez SDP i SG LSCG, dok sa druge strane nemamo nikakav koalicioni sporazum sa bilo kojom drugom partijom. Međutim, ono što se dešava ovih par dana je tipična reakcija koja nam nije potrebna. DPS sada, dosta niski koalicioni potencijal dodatno kida, pogotovo kroz dio kampanje po društvenim mrežama i pokušajima da od Draginje Vuksanović Stanković i Raška Konjevića pravi izdajnike. Bojim se da je to logika koju neko pokušava da napravi – da je DPS jednako država. I to je veoma pogrešno. Mi ćemo nastaviti da djelujemo na onim vrijednostima o kojima smo govorili od izbora vlade Zdravka Krivokapića, ali i od ranije”, istakao je Konjević u emisiji.

„Prvi postupci nove čvrsto suverenističke vlasti će biti ono što je očekivanje građana Cetinja, tako da će prva dva poteza koja će uraditi nova vlast biti da ćemo pokušati da nađemo način da CPC ima stabilnost u funkcionisanju, a druga stvar je da pokrenemo odgovarajuće procedure povodom sramnog upisa cetinjskog manastira od strane odlazeće Vlade.  Svi potezi nove vlasti će biti na jačem crnogorskom fonu, nego što je bilo kada je na vlasti bila DPS, dok će lokalna vlast  sigurno biti značajno bolja. Mnogo opasnije može biti nešto što se dešava na državnom nivou, nego što će dvije izvorne suverenističke partije kao što su SDP i Stara Garda LSCG biti u vlasti na Cetinju”, naglasio je Konjević u emisji.

„Naravno, kad je u pitanju vlast na Cetinju, možda se poslije tih prvih par mjeseci ona i proširi kroz podršku drugih suverenističkih partija. Mi ćemo koaliciju imati sa SG LSCG i volio bih da DPS podrži ovaj koncept, glasanjem u Skupštini Prijestonice i za budžet i za sve razvojne projekte, ali i za one odluke koji će biti od šireg  simboličkog značaja koje Cetinje ima za crnogorsku državu”, istakao je Konjević u emisji.

„Kad je u pitanju prelazna manjinska Vlada, ona bi trebala da ima tri ključna cilja – deblokadu pravosuđa, deblokadu evropskih integracija i reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama naših evropskih partnera. Ne mislimo da Vlada, koja bi se formirala na oročen period, ima dovoljno legitimiteta za poteze poput donošenja Temeljnog ugovora, organizovanja popisa u izbornoj godini i inicijative Otvoreni Balkan. Ako je nekome važno da se i time Vlada bavi, onda moraju postojati kontrolni mehanizmi da se takve stvari ne rješavaju pukim preglasavanjem u Vladi. Zbog toga je SDP iskazala rezerve prema dijelu tog koncepta”, zaključio je Konjević u emisiji.

Izvor naslovne fotografije: MINA

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *