Komisija za raspodjelu dijela budžetske rezerve za 6 dana potrošila preko pola godišnjeg budžeta

Crna Gora

Izvor: Institut Alternativa


U saopštenju Instituta Alternativa se takođe ističe da Pravilnik nije mijenjan od 2009. godine i da on dozvoljava vrlo široka tumačenja i odriješene ruke Vladi da mimo zvaničnog sistema socijalne zaštite dijeli novac kome želi.

Za samo 6 dana februara, Vlada je isplatila 120.000 eura pomoći fizičkim licima iz budžetske rezerve, u iznosima od po 2 000 do 200, za školovanje, liječenje, poboljšanje materijalne situacije (što god da to znači), diskrecionim odlučivanjem i nastavkom loše prakse prethodnih vlada.

Tako je Komisija za raspodjelu dijela budžetske rezerve za manje od nedjelju dana potrošila više od polovine svog budžeta za ovu godinu, onako kako je početno utvrđen. Generalni sekretarijat je prošle nedjelje tražio dodatnih 300 hiljada, ali ne znamo da li je taj zaključak i usvojen.

Iz Instituta Alternativa navode da je Savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prošle godine dao preporuku da se davanja iz budžetske rezerve na ime pomoći zaustave dok se ne usvoji novi pravilnik i precizniji kriterijumi, ali je Vlada ignorisala taj zaključak i podijelila preko 400 hiljada na ime pomoći kroz odluke ove komisije u toku 2021. godine.

U saopštenju Instituta Alternativa se takođe ističe da Pravilnik nije mijenjan od 2009. godine i da on dozvoljava vrlo široka tumačenja i odriješene ruke Vladi da mimo zvaničnog sistema socijalne zaštite dijeli novac kome želi.

Ova nevladina organizacija ukazuje da je riječ o praksi koju su kritikovali i kod prethodnih Vlada, a da je nova tu samo nastavila po istom.

Institut alternativa je od Generalnog sekretarijata Vlade i Komisije za budžetsku rezervu tražio dokumentaciju o podjeli rezerve, ali kako kažu, nijesu dobili odgovor, „čak ni nakon što je Agencija za slobodan pristup informacijama usvojila našu žalbu na ćutanje administracije. U tom pogledu, imali smo istovjetno iskustvo i onda kada je DPS vodio Vladu.˝

Iz ove organizacije su apelovali na Vladu da izmijeni pravilnik, kao i na poslanike da zaključkom obavežu Vladu da ovaj dio potrošnje učini transparentnim i smanji diskrecione nadležnosti Užeg kabineta Vlade i Vladine komisije kroz izmjenu sistemskog zakona. „Sve je bilo uzalud i stara praksa se nastavila.˝ zaključuju iz Instituta Alternativa

Izvor naslovne fotografije: World economic forum

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *