Policija počela sa hapšenjima na protestima u Otavi

Globus

Izvor: BBC


Kanadska policija počela je sa hapšenjima na mjestu protesta u glavnom gradu Kanade, kojeg su već tri neđelje okupirali demonstranti koji su se pobunili protiv obavezne vakcinacije.

Operacija je počela u petak rano ujutro u centru Otave, a policija je saopštila da su se neki demonstranti predali.

Akcija je nastupila nekoliko dana nakon što je savezna vlada usvojila Zakon o vanrednim situacijama kako bi suzbila demonstracije.

Grupa demonstranata ostala je u gradu prkoseći naređenjima da odu.

Policijska akcija do sada je protekla mirno.

„Sloboda nikada nije bila slobodna“, rekao je demonstrant Kevin Homaund za Asošijeted pres. „Pa šta ako nam stave lisice i strpaju nas u zatvor?“


U četvrtak je privedeno dvoje vođa kamiondžijskog konvoja, Tamara Lič i Kris Barber. Protiv njih su podnesene krivične prijave.

Policija Otave postavila je u četvrtak skoro 100 kontrolnih punktova oko glavnog mjesta protesta i velikog poslovnog i stambenog okruga u centru grada kako bi spriječila ulazak novih demonstranata u tu oblast.

Kanadski Donji dom i Senat otkazali su śednice u petak zbog policijske akcije oko zgrada parlamenta.

Parlamentarci su trebali da raspravljaju o odluci premijera Džastina Trudoa da se pozove na Zakon o vanrednim situacijama koji nikada ranije nije korišćen.

Zakon daje vladi dodatna ovlašćenja u vremenima krize i iskorišćen je za donošenje zabrane javnog okupljanja u nekim oblastima Otave i zabranjuje putovanje u zonu protesta, između ostalih mjera. Ono što je počelo krajem januara kao suprostavljanje obaveznoj vakcinaciji za kamiondžije koji prelaze američko-kanadsku granicu preraslo je u šire protivljenje pandemijskim mjerama i uopšte vladi Džastina Trudoa, uz organizovanje protesta širom zemlje.

Vlasti su prošlog vikenda uklonile protestnu blokadu koja je izazivala najviše štete po ekonomiju – onu na mostu koji povezuje Vindzor u Ontariju sa američkom državom Mičigen. Protesti kamiondžija na drugim graničnim prelazima u Koutsu u Alberti i Emersonu u Manitobi završeni su ove sedmice.

Mnogi stanovnici Otave izrazili su nezadovoljstvo učinkom lokalne policije, rekavši da nije učinjeno dovoljno da se suzbije protest, koji je paralisao djelove grada oko parlamenta i negativno uticao na lokalnu privredu. Ranije ove neđelje, šef policije podnio je ostavku zbog načina kojim je rukovodio akcijom suzbijanja demonstracija.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *