Uhapšeno 45 osoba Izvor: Europol

Presječen jedan od najaktivnijih lanaca šverca kokaina u Evropi

Globus

Izvor: Euronews Serbia


U međunarodnoj operaciji u kojoj su učestvovale policije osam zemalja presječena je jedna od najaktivnijih mreža krijumčarenja kokaina u Evropi koja uključuje albansku mafiju. Europol i Eurodžast su izveli seriju akcija u Belgiji i Španiji, tokom koje su izvršeni pretresi na 80 lokacija, a uhapšeno je 45 osoba. Kako je saopštio Europol, među njima su neke osobe koje se povezuju sa više slučajeva.

Osumnjičeni su navodno švercovali kokain iz Latinske Amerike u nekoliko evropskih luka, a transport je organizovan avionima, brodovima, automobilima i trajektima.  

Tokom akcije hapšenja, više od 600 pripadnika policije je izvršilo racije u Španiji i Belgiji. Paralelne akcije su izvedene u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji.

Eurodžast je osnovao centar za koordinaciju da bi se osigurala brza saradnja među policijama, a Europol je organizovao brzu razmjenu informacija i dokaza. 

Navodi se da je operacija rezultat višemjesečne pripreme i istraživanja. Belgija i Španija su osnovale tim za zajedničku istragu, a slučaj je u Španiji počeo 2019. godine hapšenjem visoko pozicioniranog pripadnika organizovane kriminalne grupe. 

Europol saopštava da je ova mreža djelovala u više evropskih država, a da su krijumčari putovali u Dubai, Meksiko i Kolumbiju da bi organizovali “poslove”. Takođe, koristili su zaštićene kanale komunikacije.

Uhapšen i Albanac s Kosova u Hrvatskoj

Kako prenosi Kosovo online, u akciji Europola u Hrvatskoj je uhapšen Albanac s Kosova Baškim Osmani. Navodi se da su se braća Ćazim (nadimak Feliks), Burim, Bekim i Baškim Osmani pod istragom Europola u operaciji “Crni orao”.

Kako se navodi u medijima, poznato je da već godinama žive u Njemačkoj, odakle su poslove proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju i druge evropske zemlje.  

Italijanski mediji prenose da je jedna od glavnih figura organizacije, koju predvode braća Osmani, i Artur Šehu iz Valone, koji posjeduje imanja na albanskoj obali. 

Jutarnji list pisao je kako su pretraženi stanovi i poslovni prostori na području Hrvatske koje koriste članovi porodice Osmani, vlasnici hotela u središtu Poreča. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *