Radnici nezadovoljni ponuđenim povećanjem plata Izvor: Reuters photo

Zbog štrajka obustavljen javni prevoz u Parizu

Globus

Izvor: Nova S


Veliki štrajk paralisao je danas parišku mrežu metroa i linije gradskih vozova, jer radnici u tom sektoru zahtijevaju veće povećanje plata od onoga što im je ponudilo rukovodstvo.

Današnja akcija je poremetila putovanja miliona ljudi, nakon što je francuska kompanija za javni prevoz RATP objavila da je zatvoreno šest linija metroa, dok preostale linije rade samo djelimično, prenosi agencija Rojters.

Glavne gradske RER linije sjever-jug i istok-zapad su takođe teško pogođene štrajkom, dok su samo dvije linije, linije 1 i 14, koje su samoupravljajuće jer nemaju ljudskog konduktera, ostale u funkciji.

Radnici RATP-a su saopštili da je štrajk posljedica nedovoljnog povećanja plata koje je ponudila ta državna kompanija, a koja je ranije najavila spremnost da plate zaposlenima poveća za 2,7 odsto u ovoj godini.

Sindikati su, međutim, takvu ponudu okarakterisali kao provokaciju.

Pariski javni prevoz je više puta u poslednjih nekoliko godina bio u prekidu, a Parižani se posebno sjećaju višemjesečnih štrajkova u jesen 2019. godine, kada su radnici javnog prevoza i željeznice protestovali protiv planova za penzionu reformu predsjednika Emanuela Makrona.

Francuski predsjednik je kasnije opozvao tu reformu.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *