O raspodjeli ministarstava se još nije konkretno razgovaralo Filip Adžić | Izvor: GP URA

Adžić: Pregovori o Vladi idu u dobrom pravcu

Crna Gora

Izvor: DAN


Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Filip Adžić, koji je i savjetnik za bezbjednost potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ističe da u toj partiji nijesu imali dilemu oko evropskog puta Crne Gore i da su zbog toga spremni na hrabre odluke, dok neki na sve moguće načine utiču i vrše pritisak da u tom procesu bude što manje poslanika, a da društvo bude još podjeljenije i nestabilnije.

Adžić je u razgovoru za “DAN” istakao da su u GP URA zadovoljni stepenom usaglašenosti programskih ciljeva buduće evropske vlade, kao i spremnošću svih odgovornih političkih subjekata da naprave određene kompromise i ustupke kako bi Crnu Goru izveli iz političke krize.

„Mogu da blokiraju i galame, ali nas ne mogu skrenuti sa evropskog puta. Naša želja je da Srbin, Crnogorac i Bošnjak budu na mjestima potpredsjednika evropske vlade”, rekao je Adžić.

Prema Adzićevim riječima, o raspodjeli ministarstava i imenima ministara još se nije konkretno razgovaralo.

„Proces pregovora zasad ide u dobrom pravcu. Da li bismo mi željeli da on bude brži na neki način i malo efikasniji? Da, jer smo odlučili da odblokiramo proces, da ubrzamo naš evropski put i tu nemamo nikakvih dilema. S druge strane, razumijemo i kolege iz drugih političkih subjekata koje imaju svoje procedure, način odlučivanja, konsultacije sa svojim odborima, glavnim odborom, i u tom dijelu ćemo im ostaviti dovoljno prostora da i oni odluče i donesu pravu odluku bez bilo kakvih pritisaka”, kazao je Adžić.

Adzić smatra da se politička slika Crne Gore polako iskristalizovala.

„Jasno je ko želi da ubrza proces pristupanja i nastavi evropski put Crne Gore, da deblokira pravosudne institucije, nastavi ekonomske reforme i sprovođenje programa “Evropa sad”, da omogući jednu od najboljih turističkih sezona, privuče investitore i otvori nova radna mjesta, a ko ima rušilačke nagone i potrebu da destabilizuje zemlju i nastavi politiku podjela”, kazao je Adžić.

Naš sagovornik podsjeća da je URA uvijek isticala da je ulazak u EU osnovni cilj Crne Gore.

„Mi nijesmo imali dilemu da je evropski put jedini kojim naša zemlja može ići i odlučniji smo nego ikad da donosimo hrabre odluke u interesu Crne Gore, bez obzira na cijenu koju za to moramo platiti. Naša želja bila je da u proces uključimo što više poslanika i političkih subjekata, kako bismo došli do šireg društvenog i političkog konsenzusa, dok neki na sve moguće načine utiču i vrše pritisak da taj broj bude manji, a društvo još podjeljenije i nestabilnije”, naveo je Adžić.

Adžić je istakao da su sve bliže i strukturnom modelu evropske vlade, koji podrazumijeva razdvajanje glomaznih ministarstava, uz glavnu novinu – uvođenje ministarstva evropskih poslova.

„Zbog određenih spekulacija, volio bih istaći da će u toj vladi biti zastupljeni predstavnici svih naroda koji imaju svoje predstavnike u crnogorskom parlamentu. Da budem precizniji, na mjestima potpredsjednika te vlade želimo da vidimo Srbina, Crnogorca i Bošnjaka, kako bismo i na simboličnom nivou pokazali spremnost evropske vlade da svakog građanina tretira podjednako i da pomiri ideološki dvije različite Crne Gore, što je ključni preduslov za napredak društva”, naglasio je Adžić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *