Separatističke vođe proglasile opštu mobilizaciju Izvor: Shutterstock

Rusija pokrenula vježbe nuklearnih raketnih snaga, SAD pripremile ciljane ekonomske sankcije

Globus

Izvor: HRT


Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini veća je nego ikad prije zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika, koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine. Separatističke vođe Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini proglasili su opštu mobilizaciju. Dok iz SAD-a poručuju da je Rusija spremna za napad, Vladimir Putin pokrenuo je vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga.

Zapadni čelnici upozorili su Rusiju da ni ne pomišlja o pomjeranju državnih granica neke zemlje silom te su istodobno istaknuli da će Moskva platiti visoku političku i ekonomsku cijenu za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini. Američka potpredsjednica Kamala Haris rekla je da će Sjedinjene Države pojačati istočni bok NATO-a da bi dodatno uticale na odvraćanje Rusije od bilo kakve vojne akcije uz prijetnju sankcijama.

„Nacionalne granice ne bi se smjele mijenjati silom. Pripremili smo ekonomske mjere koje će biti brze, oštre i djelovaćemo jedinstveno. Ciljaćemo ruske finansijske institucije i ključne grane industrije, rekla je Haris u subotu na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u subotu vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga, a Vašington je rekao da su ruske snage u blizini ukrajinske granice “spremne za napad”.

Dok se zapadne države boje početka jednog od najgorih sukoba od Hladnog rata, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da se ruske snage počinju “raspoređivati i približavati” granici sa svojim bivšim sovjetskim susjedom.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *