Proizvodi ove kompanije se mogu naći i na crnogorskom tržištu

Otkriveni užasni uslovi u kojima se drže pilad na farmi kompanije AIA

Crna Gora

Izvor: Korina


Nevladina organizacija Equalia je otkrila užasne uslove na farmi pilića koja je povezana sa kompanijom AIA, četvrtim po veličini proizvođačem živine u Evropi, i zaštitnim brendom Veronezi grupe (Gruppo Veronesi) koji svoje proizvode distribuira i u Crnoj Gori.

Video, koji je objavila ova španska nevladina organizacija, snimljen je između jula i avgusta 2021. godine na farmi pilića u Italiji, koja je povezana sa kompanijom AIA. Na snimcima se mogu vidjeti ptice u stanju raspadanja, kako ih kljucaju druge ptice, kokoške i pilići u agoniji, sa raznim deformitetima i lomovima, nesposobni da hodaju. Nekima je nemoguće doći do pojilice, što im dodatno pogoršava patnju. Slike su otkrile i navodne malverzacije od strane zaposlenih na farmi, koji su udarali i šutirali kokoške. Takođe se mogu vidjeti i slomljeni vratovi i glave izgažene do smrti.

Ove slike su u suprotnosti sa sloganom koji AIA proklamuje na svojoj web stranici: „Gdje je AIA, tu je i veselje”, navodi Danica Pejović ispred Udruženja Korina.

U svijetlu ovih činjenica, nevladina organizacija Animal Law iz Italije podnijela je tužbu tamošnjim vlastima zbog prakse koja bi mogla predstavljati krivična djela mučenje životinja i ugrožavanje javnog zdravlja.

Rizici ovog proizvodnog sistema protežu se na održivost, sigurnost hrane i zdravlje ljudi. Prekomjerna brojnost pilića na farmama predstavlja rizik za javno zdravlje. Pokazalo se da velike koncentracije životinja iste vrste u skučenom prostoru povećavaju rizik od zoonoza.

Epidemije ptičjeg gripa otkrivene posljednjih godina na farmama u nekoliko zemalja (uključujući zemlje u ekonomskoj zoni EU), pojačavaju potrebu za metodama koje smanjuju rizik od zoonotskih bolesti. Jedna takva mjera je uzgoj spororastućih rasa, što dovodi do veće otpornosti na bolesti.

Ozbiljni zdravstveni problemi životinja prikazanih u videu su posljedica genetske hibridizacije koja se vrši kako bi se postigao maksimalan rast u najkraćem mogućem vremenu. Brzorastuće pasmine pilića sklone su neizbježnim bolestima koje industrija eufemistički naziva „proizvodnim bolestima”. Ovi zdravstveni problemi dovode do visoke preventivne upotrebe antibiotika, umjesto preporučene terapijske upotrebe.

Više od 300 prehrambenih kompanija se obavezalo da će promijeniti ovu stvarnost. European Chicken Commitment (ECC) je sporazum koji postavlja niz realnih mjera za zaštitu dobrobiti životinja, uključujući zamjenu brzorastućih pasmina i smanjenje gustine peradi po kvadratnom metru.

Kako bi podržala ovaj sporazum, Veronezi grupa će morati da se javno izjasni da se obavezuje da će 20% svoje konvencionalne količine proizvodnje piletine (svježe, smrznute i prerađene) biti u skladu sa kriterijumima postavljenim u ECC do 2026. godine ili ranije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *