Jedinice su u punoj borbenoj pripravnosti ©Reuters

Ukrajinske snage pojačavaju prisustvo u Donjecku i Lugansku

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Detonacije artiljerijskih granata čule su se rano jutros u centralnim, sjevernim i zapadnim djelovima Donjecka, najvećeg grada samoproglašene Donjecke Narodne Republike (NRD) i pretpostavlja se da se kontinuirano koristi teška artiljerija.

Dva civila su danas poginula i u pokušaju oružanih snaga Ukrajine da se probiju kod sela Pionerskoje u samoproglašenoj Narodnoj republici Lugansk (LNR), sedam kilometara od granice sa Rusijom, saopštile su vlasti te samoproglašene republike.

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

„Prema provjerenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području”, navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TAS S.

Tokom proteklog dana na teritoriji samoproglašene Narodne Republike Luganska (NRL) registrovano je ukupno 49 kršenja primirja od strane ukrajinskih oružanih snaga, saopšteno je iz misije NRL u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

“Registrovano je ukupno 49 kršenja primirja 19. februara od strane ukrajinskih oružanih snaga. Korišćena su i teška artiljerijska oružja”, saopštila je misija na svom Telegram kanalu, navodeći da su napadi bili usmereni na 27 stambenih naselja u samoproglašenoj republici, prenosi TAS S.

Ranije je misija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju saopštila da su ukrajinske trupe otvarala i minobacačku vatru na nekoliko naseljenih oblasti, uključujući i Donjeck.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *