Najavljena svakodnevna okupljanja Izvor: TVCG

Bivši radnici KAP-a protestovali ispred Vlade

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Grupa bivših radnika Kombinata aluminijuma održala je danas protest ispred zgrade Vlade, a najavili su svakodnevna okupljanja dok im se ne ispune zahtjevi. Tvrde da 145 bivših radnika KAP-a ima uslov za penziju, dok njih 360 ukupno ima pravo na beneficirani radni staž.

Jedan od bivših radnika KAP-a Branko Odović kazao je da se od sastanka sa potpredsjednikom vlade Dritanom Abazovićem, ništa nije promijenilo.

Zbog toga proteste najavljuje i za naredne dane. On je kazao da radnici nemaju opciju, a da su institucije sistema zakazale. Opet će, navodi Odović, dopis poslati premijer Zdravku Krivokapiću.

„Dali su nam obećanje da će pomoći, mi smo i dalje na ulici 150 porodica. U narednom periodu ćemo se okupiti sa porodicama nećemo slati djecu u školu i mi ćemo roditelji snositi odgovornost”, poručio je Odović i dodao da su oni bili radnici države i da im je poslodavac bila Vlada, jer je KAP bio u stečaju.

U obraćanju Krivokapiću, Sindikalna organizacija KAP-a u stečaju traži pomoć za radnike kojima nije uplaćen beneficirani rani staž od 1. janura 2006. godine do dana prestanka radnog angažovanja.

„U stečajnu masu od 1.1.2006. do 8.7.2013. stečajni upravnik nam je umjesto u drugi isplatni red, prebacio potraživanja u treći, što znači nikad to nećemo moći naplatiti”, navodi se u dokumentu.

Odović je kazao i da stečaj predviđa beneficirani radni staž, jer su tada ostavljeni na istim radnim mjestima.

Ističu da su im stečajna uprava i Privredni sud kazali da nemaju pravo na beneficirani radni staž iako se radi o radnim mjestima koja su otežana po Pravilniku Crne Gore za mjesta koja se računaju sa uvećanim trajanjem.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *