Rusija odbacuje navode o invaziji Vladimir Putin predsjedava Savjetom bezbjednosti u Moskvi, Rusija, 21. februara 2022. | zvor: Sputnjik/Aleksej Nikolski/Kremlj via REUTERS

Koliko je izvjestan sastanak Bajdena i Putina?; Rusija večeras o priznanju ‘narodnih republika’

Globus

Izvor: Euronews Serbia/Reuters


U zapadnim medijima su često prenošene izjave tamošnjih zvaničnika da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu upravo poslije Zimskih olimpijskih igara u Kini. Iako su tenzije na istoku Ukrajine danima povišene, rat u pravom smislu nije počeo, a od jutros se prednost daje diplomatiji. Poslije razgovora koje je predsjednik Francuske juče obavio sa predsjednicima Ukrajine i Rusije, poziv je uputio i američkom predsjedniku.

Bajden se, kako je navedeno, “u principu” saglasio da se ponovo sastane sa Vladimirom Putinom, kako bi diskutovali o ukrajinskoj krizi. I predsjednik Putin je zainteresovan za novi sastanak. Ipak, Bijela kuća ponovo saopštava da do susreta može doći samo ako Rusija ne napadne Ukrajinu.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopšteno je da bi se o mogućem sastanku lidera razgovaralo tokom susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u četvrtak. I pored potvrde da je novi susret lidera moguć, Bijela kuća i dalje tvrdi da se čini da se Rusija priprema za totalnu invaziju na Ukrajinu i to veoma uskoro, te da su SAD spremne da brzo uvedu sankcije.

„Izgleda da se dešava sve ono na šta smo upozoravali. Vidimo lažne operacije na istoku, proizvode se provokacije kako bi Rusija intervenisala. Čuli smo i da se rusko-bjeloruske vježbe nastavljaju, navodno zbog napetosti na istoku Ukrajine. Sve to kao da prati scenario o kome sam govorio na Savjetu bezbednosti UN”, naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken. 

Helikopter leti iznad trupa tokom zajedničkih vojnih vježbi oružanih snaga Rusije i Bjelorusije na poligonu u Brestskoj oblasti, Bjelorusija, 19. februara 2022 | Foto: Vadim Jakubjonok/Belta/Handout via REUTERS

Rusija odbacuje navode o invaziji

Rusija ne planira invaziju, rekao je za CBS ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov i upitao da li iko može da zamisli da Amerika ne smije da rasporedi svoje na Aljasci ili Floridi. Tvrdi da je jedino rešenje o kome Rusija razmišlja diplomatija.

Prije Bajdena, Makron je razgovarao sa predsjednicima Rusije i Ukrajine. Putin je rekao da je prioritet diplomatsko rješenje i okrivio ukrajinsku vojsku za eskalaciju tenzija u Donbasu. Zelenski je rekao da Ukrajina tvrdi da neće odgovoriti na ruske provokacije i da je spremna za dijalog sa Rusijom. Dodao je da je Ukrajina “štit Evrope” protiv ruske vojske i pozvao Zapad da poveća pomoć. 

U međuvremenu, rat informacijama se nastavlja. Američka kompanija Maksar, saopštila je da prema novim satelitskim snimcima ima novog raspoređivanja oklopne opreme i trupa u Rusiji u blizini granice sa Ukrajinom. Juče je portparolka spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala na upozorenje Amerikancima u velikim ruskim gradovima da budu spremni na evakuaciju u svijetlu saznanja o prijetnji napadima na javnim mjestima širom Rusije. 

„Pitanje za kolege iz američke ambasade u Moskvi – da li ste poslali te podatke ruskim kolegama kroz partnerske kanale? Ako niste, što ovo znači?”, upitala je Zaharova. 

I noćas je bilo razmjene vatre na liniji razdvajanja Donbasa i položaja ukrajinske vojske. Misija OEBS-a juče je saopštila da je sve češća upotreba naoružanja koje je zabranjeno sporazumima iz Minska. Dvije strane i dalje optužuju jedna drugu za provokacije. Snimci posljedica obilaze svijet.

Francuska tvrdi da su se lideri Rusije i Ukrajine saglasili da nastave razgovore kroz tzv. Normandijski Format, grupu u kojoj se razmatra rješavanje konflikta u Donbasu, a u kojoj učestvuju Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka.


Kremlj će priznati nezavisnost Luganske i Donjecke narodne republike?

Vladimir Putin rekao je da će Rusija kasno večeras odlučiti da li da prizna nezavisnost dva otcijepljena regiona u istočnoj Ukrajini, korak koji će sigurno dodatno podstaći dalji sukob sa Zapadom i Kijevom.

Lider Kremlja je to iznio na kraju dramatične sjednice njegovog Savjeta bezbjednosti koja je prenošena na televiziji nakon što su šefovi dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine apelovali na Putina da prizna njihovu nezavisnost.

„Odluka će biti donijeta. Danas”, rekao je Putin.

Regioni koje podržava Moskva gurnuti su u prvi plan rastuće međunarodne krize zbog jačanja ruske vojske koja je podstakla strahove da bi Moskva mogla biti na ivici invazije na Ukrajinu. Kremlj demantuje takve planove.

Rublja je došla na višenedjeljni minimum tokom sastanka dok je Putin pozivao najviše zvaničnike, uključujući svog šefa obavještajne službe, ministra odbrane i dvoje predsjedavajućih parlamenta, da govore sa govornice o tome da li podržavaju ideju o priznavanju.

Za početak postupka, Putin je rekao da misli da je jasno da Ukrajina neće implementirati mirovni proces iz Minska koji ima za cilj okončanje sukoba između vladinih snaga i separatista na istoku Ukrajine u kojem je ubijeno 15.000 ljudi.

„Svima je jasno da (Ukrajina) neće ništa da uradi na ovom paketu mjera iz Minska…“, rekao je Putin.

Intenzivni pritisak

Svih 12 visokih zvaničnika podržalo je ideju o priznavanju regiona koji uglavnom govore ruski, prema podacima novinske agencije RIA, iako su dvojica od njih predložila da se nakratko sačeka da vide da li bi se situacija sada mogla poboljšati sa ovom novom prijetnjom.

Priznavanje regiona će vjerovatno minirati mirovni sporazum iz Minska, za koji su sve strane, uključujući Rusiju, ranije rekle da je jedini mogući put izlaska iz krize u istočnoj Ukrajini.

Takav korak bi takođe mogao da otvori put Moskvi da otvoreno pošalje vojne snage u dva regiona, ponavljajući njen pristup otcijepljenim gruzijskim regionima Južnoj Osetiji i Abhaziji čiju je nezavisnost priznala i gdje ima garnizon trupa.

Televizijski sastanak moćnog Savjeta bezbednosti, koji se obično sastaje strogo iza zatvorenih vrata, pružio je izvanredan uvid u intenzivni pritisak u vrhu ruske elite.

U jednom trenutku, Putin je rekao šefu obavještajaca Sergeju Nariškinu da bude otvoreniji, što je navelo zvaničnika da izgovori da podržava ideju da Rusija apsorbuje regione prije nego što se ispravio i rekao da podržava priznanje.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je situacija izuzetno napeta u samoproglašenim narodnim republikama, koje se nalaze u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev rekao je da podržava ideju o priznavanju dominacije republika u cijelom regionu Donjecka i Luganska, od kojih je veliki dio pod kontrolom ukrajinske vlade.

Šef Federalne službe bezbjednosti rekao je Putinu da se bezbjednosna situacija u Donbasu pogoršava i da je 70.000 ljudi iz njih evakuisano u Rusiju nakon što su separatisti u petak najavili masovnu evakuaciju.

Donji i gornji Dom ruskog parlamenta trebalo bi da se sastanu u utorak i vjerovatno će biti uključeni u formalizovanje bilo kakvog poteza za priznavanje regiona.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *