Povodom 20. februara Međunarodnog dana socijalne pravde Izvor: Sjever CG

Penzioneri sa sjevera ‘prikupljali pomoć’ za poslanike

Crna Gora

Izvor: Sjever CG

Povodom 20. februara Međunarodnog dana socijalne pravde, penzioneri sa sjevera Crne Gore danas su ispred Opštine Bijelo Polje u 12 sati organizovali humanitarnu akciju u cilju „prikupljanja pomoći poslanicima Skupštine Crne Gore”.

Kako prenosi portal sjevercg.me, penzioneri sa sjevera Crne Gore obilježili su Međunarodni dan socijalne pravde, odnosno u ovom slučaju, prema njihovim riječima, „nepravde prema svim penzionerima u Crnoj Gori” ujedno najavljujući protest penzionera za 1. mart koji se organizuje na gradskom trgu u Bijelom Polju tog dana u 12 sati.

„Ovo je nastavak borbe, sve siromašnijih penzionera, za bolji socijalni status i skretanje pažnje na njihov izuzetno težak položaj koji više ne može da odgovori ni osnovnim potrebama, tako da su mnoge porodice na ivici gladi“, saopštio je Svetozar Čabarkapa, penzioner iz Bijelog Polja.

D.I., penzioner iz Gornjeg Ibra u Rožajama, kazao je za portal Sjever CG da su ih poslanici „potcijenili i degradirali sa najnižim primanjima uz riječi: ‚da će biti nekih povećanja do jeseni, a do tada, ko zna ko će i da li biti i ostati živ’“. Poručio im je da se sjete sjevera Crne Gore, penzionera i niskih primanja koje imaju, dodajući da oni sa jednom penzijom „ne mogu sastaviti 24 sata”.

„Oni se hrane po elitnim restoranima a mi sa 1 kg hljeba i paprikom“, kazao je D.I.

Istakao je da se treba pokrenuti sa ‘mrtve tačke’ i okrenuti se ugroženima.

Jedna od prisutnih prokomentarisala je „kako su odradili radni vijek, izgrađivali, školovali i trenutno su na ivici gladi“.

Mihailo Bojić, jedan od penzionera, kazao je da život penzionera izgleda mnogo loše. „Na braniku zemlje bićemo mi koji smo radili u svim ovim firmama i čuvali kako treba svoju zemlju, a poslanici dok je bilo kase koliko je kome potrebno.“

Sadik Klimenta, penzioner sa sjevera, poručio je u ime penzionera da će se boriti za svoje dostojanstvo do kraja, svim sredstvima.

Video: Sjever CG

„Buduća vlada pod hitno da nađe način da popravi nezavidan položaj penzionera Crne Gore”

Kako portal Sjever CG podsjeća, dr Adnan Striković, predsjednik OO SDP Bijelo Polje i odbornik ove partije, u susret protestu penzionera koji će se prema najavama održati 1. marta, pozvao je buduću Vladu da ‘pod hitno’ nađu način, da poprave trenutni, prema njegovim riječima, nezavidan položaj u kojem se nalaze penzioneri Crne Gore i predlože zakonska rješenja koja će ići u pravcu ispunjavanja zahtjeva koje su artikulisali penzioneri iz gradova sjevera Crne Gore.

Prema njegovim riječima, projekat “Evropa sad” pored pozitivnih stvari koje treba više nego pohvaliti, ima i određenih negativnih konsekvenci, dodao je, koje se nažalost najviše odražavaju na socijalno najranjivije kategorije poput penzionera. Poskupljenje cijena goriva, i ne samo to, istakao je Striković, dovelo je do talasa poskupljenja u kojem se već ‘dave’ penzioneri, dodajući da se protest s pravom organizuje, jer „nije izvršen udar samo na njihovu egzistenciju već i njihovo dostojanstvo pokušavaju odbraniti”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *