Izvor: Pobjeda

Nakon Kolegijuma predsjednika Skupštine: Ista meta, isto odstojanje

Crna Gora

Izvor: Pobjeda


Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović kazao je, nakon današnjeg Kolegijuma predsjednika Skupštine, da nije postignut dogovor o datumu održavanja sjednice na kojoj treba da bude izabran novi predsjednik zakonodavnog doma. 

On je kazao da je DPS „podržan sa još nekim klubovima” insistirao da se sjednica na kojoj bi se birao predsjednik parlamenta i raspravljalo o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi održi 1. marta.

„To za druge klubove nije bilo prihvatljivo jer se nije znalo ni ko bi bio kandidat, a i poslovnik je rigorozan”, kazao je Radunović.

„Stvoreni uslovi za blokade”

„Danas su se stekli uslovi da DF krene pokrene mehanizam blokadom protiv izdaje jer je u tih 49 poslanika koji su podržali prijedlog za održavanje sjednice bilo i pet poslanika SNP”, rekao je Radunović i dodao da se time šalje jasan signal.

„Nije isto kad prevari URA i postoji sumnja da će to da uradi SNP koja je bila na listi ‘Za budućnost Crne Gore'”, dodao je on.

Apelovao je na SNP „da to ne dozvoli” i da „ostanu vjerni onim ljudima koji su ih glasali 30. avgusta”.

„Kada smo ih pozvali u koaliciju oni nijesu kontrolisali mandate u Skupštini, poslije izbora su dobili pet. I to su na neki način naši zajednički mandati. Ne kažem da ih nijesu zaslužili”, rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, niko od njih nije bio protiv da se zakaže sjednica, samo nijesu za to da se zakaže prvog ili drugog marta.

Odluka na Bulajiću

Prije kolegijuma održan je neformalni sastanak parlamentarne većine, a Radunović navodi da mu se čini da su već stvari dogovorene između URE i DPS-a, ali se nada se da to nije slučaj sa SNP.

Naveo je da na pitanje upućeno Dritanu Abazoviću, da li bi bili spremni da podrže osobu koja bi sakupila podršku poslanika, odgovor nisu dobili, pa smatra da se već “zagazilo duboko u izdaju narodne volje”.

„Ostalo je da gospodin Bulajić odredi, odluči hoće li sjednica Skupštine biti održana kada je predloženo”, kazao je Radunović.

Prijedlog za održavanje sjednice Skupštine nisu podržali Demokratski front, Pokret za promjene i Demokrate čiji se predstavnik, kako je i ranije najavljeno iz te stranke, nije odazvao pozivu potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića za sastanak Kolegijuma.

Zvanične inicijative za zakazivanje sjednice nije bilo, a 49 poslanika je podržalo prijedlog da se sjednica zakaže za 1. mart.


Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar očekuje da će novi mandatar biti predložen do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice.

Govoreći o manjinskoj Vladi, Konatar je kazao da nema nikakvih novosti vezanih za to, te da se razgovori odvijaju svakodnevno.

On je nakon današnjeg Kolegijuma predsjednika Skupštine saopštio da postoji saglasnost da će se na prvoj sjednici Skupštine naći predlog za izbor novog predsjednika Skupštine i izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se odložili lokalni izbori. Istakao je da na Kolegijumu nije bilo saglasnosti oko termina sjednice.

„Postojala su različita viđenja na kolegijumu i Bulajić je preuzeo obavezu da u najkraćem roku šefove poslaničkih klubova obavijesti o terminu”, kazao je Konatar, ističući da je stav URE da sjednica treba da bude održana 1. marta.

Prema riječima Konatara, Bulajić je istakao da nema namjeru da opstruira ili postupa na način koji nije u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Istakao je da nije siguran da će se danas održati sjednica potpisnika Memoranduma, jer je, kako je dodao, sastanak predsjedništva SNP-a u toku.


Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijalističke narodne partije analizirana je politička situacija u zemlji, ali još uvijek nije preciziran termin održavanja Glavnog odbora, iako je to bilo ranije najavljeno.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je Pobjedi da su na današnjoj sjednici razmatrali situaciju.

„Analizirali smo političku situaciju, iznijeli sve aspekte mogućih dešavanja, pratimo i donijećemo odluke kada za njih bude vrijeme”, istakao je Joković.

Vjeruje i da će brzo biti zakazana sjednica Glavnog odbora.

„Zakazaćemo je kad bude vrijeme, tj. ako bude potrebe i ako se bude odlučivalo”, zaključio je Joković.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *