Obećanje sa COP26 nije ispunjeno Izvor: Getty Images

U januaru postignuta rekordna sječa šuma u Amazonu

Globus

Izvor: BBC News / Energija Balkana


Krčenje šuma Amazona se nastavlja. U januaru ove godine zabilježen je rekord u sječi drveća. Isječena površina je sedam puta veća od Menhetna u Njujorku. Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro je na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu obećao da će spriječiti ovaj čin vandalizma, ali njegova djela ne pokazuju da Brazil ide u tom pravcu.

Broj posječenih stabala u brazilskom Amazonu u januaru daleko je premašio krčenje šuma tokom istog mjeseca prošle godine, pokazuju vladini satelitski snimci. Uništena površina je pet puta veća od iskrčene 2021. godine, što je najviše posječene šume u januaru od kada se (2015. godine) vodi evidencija.

Ekolozi optužuju brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara da je dozvolio da se krčenje šuma ubrza.

Zaštita Amazona je od suštinskog značaja, ako želimo da se pozabavimo klimatskim promenama.

Šume se sijeku radi korišćenja drveta. Ali i da bi se očistili prostori za sadnju usjeva za snabdijevanje svjetskih prehrambenih kompanija.

Na samitu o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu prošle godine više od 100 vlada obećalo je da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma do 2030. godine.

Najnoviji satelitski podaci brazilske svemirske agencije Inpe ponovo dovode u pitanje posvećenost brazilske vlade zaštiti svoje ogromne prašume, kažu ekolozi.

„Novi podaci još jednom otkrivaju kako su vladine akcije u suprotnosti sa njenim kampanjama zelenih politika“, objašnjava Kristijana Maceti iz Brazilske podržnice Grinpis.

Grinpis poziva supermarkete u Velikoj Britaniji i drugdje da odbace dobavljače koji su uključeni u krčenje šuma. Konkretno, misle na dobavljače u lancima snabdijevanja mesom i mliječnim proizvodima.

Krčenje šuma u januaru iznosilo je ukupno 430 kvadratnih kilometara. To je površina koja je više od sedam puta veća od Menhetna u Njujorku.

Obaranje velikog broja drveća na početku godine je neobično, jer kišna sezona obično sprečava drvoseče da pristupe gustoj šumi.

Ogromna brazilska prašuma apsorbuje ogromne količine gasova staklene bašte iz atmosfere, djelujući kao što je poznato, kao ponor ugljenika. Ali, što se više drveća posiječe, šuma manje može da apsorbuje emisije štetnih gasova, pa i CO2.

Analiza klimatskog stručnjaka Meta Mekgrata

Postoji niz faktora koji utiču na ovaj nivo krčenja šuma.

Snažna globalna potražnja za poljoprivrednim proizvodima, kao što su govedina i soja, podstiče neke od ovih ilegalnih aktivnosti. Tu je i očekivanje da će novi zakon uskoro biti usvojen u Brazilu. Njime se sprema legalizacija i oprost otimanja zemlje.

Brazilska vlada tvrdi da je u periodu između avgusta prošle godine i januara 2022. ukupno krčenje šuma bilo manje u poređenju sa istim periodom prije dvanaest meseci.

Ekolozi, međutim, kažu da nisu iznenađeni rekordnom januarskom sečom, s obzirom na to da je predsjednik Bolsonaro značajno oslabio zakonsku zaštitu, otkako je preuzeo dužnost 2019. godine.

Na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu prošle godine, gospodin Bolsonaro je bio jedan od svjetskih lidera koji je obećao da će zaustaviti i preokrenuti krčenje šuma do kraja ove decenije. Politički posmatrači tvrde da uprkos ovoj promjeni tona, politika na terenu ostaje ista.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *