Odluka njemačke vlade zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba Izvor: Nord Stream 2

Zaustavljen sjeverni tok 2

Globus

Izvor: Index.hr


Njemačka vlada je, nakon ruske invazije na istočne ukrajinske pokrajine, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad gasovoda Sjeverni tok 2. „Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad gasovoda Sjeverni tok 2”, javlja njemačka agencija dpa, pozivajući se na izvore u vladi. 

„Zbog eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba njemačka vlada zaustavlja proces odobravanja Sjevernog toka 2”, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi Tagesspiegel.

Projekt Sjeverni tok 2 je gotov, ali čeka upotrebnu dozvolu nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi gasovoda. Prema zakonima EU, snabdjevač ne bi trebao biti istovremeno i vlasnik gasovoda.

Nakon ruske invazije na dijelove Ukrajine unutar njemačke vlade su sve glasniji pozivi za zaustavljanjem projekta gasovoda Sjeverni tok 2, kojim bi ruski gas direktno trebao biti dopreman u Njemačku, a koji trenutno čeka upotrebnu dozvolu.

„Mi moramo odmah zaustaviti ovaj projekat. To je oduvijek bio naš stav i na tome se ništa nije promijenilo”, rekao je nešto ranije ministar poljoprivrede iz stranke Zeleni Cem Ozdemir u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Ozdemir je rekao da vjeruje kako je ruskom invazijom na istočne ukrajinske pokrajine došao trenutak da se unutar koalicione socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade razgovara o konačnom zatvaranju projekta.

„To moramo zajednički unutar vlade dogovoriti. Nadam se da i naši koalicioni partneri imaju isto mišljenje o ovom pitanju. Došao je trenutak da zaustavimo projekat i kažemo – okrenimo se obnovljivim izvorima energije”, rekao je jedan od čelnika stranke Zeleni. On je rekao da „njemačka energetska zavisnost” o autoritarnim režimima poput onog u Rusiji „mora prestati”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je od Njemačke zatražio hitno ukidanje projekta Sjeverni tok 2.

Njemački kancelar Olaf Šolc je nedavno rekao kako bi invazija na Ukrajinu otvorila mogućnost pokretanja svih raspoloživih sankcija, ali pritom nije direktno spomenuo Sjeverni tok 2. Sada je i on, nakon susreta s irskim premijerom Majklom Martinom, potvrdio zaustavljanje projekta.

Rusija će nastaviti snabdijevati bez prekida svjetska tržišta prirodnim gasom, napisao je ranije danas ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu energetskoj konferenciji u Dohi.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i evropski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Urednu isporuku gasa potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika gasa u Dohi. „Želimo uravnotežena globalna tržišta plina”, poručio je Šulginov.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *