Usvojen izvještaj o radu za 2021

Na osnovu odluka ASK-a, podnijeto 26 ostavki javnih funkcionera

Crna Gora

Izvor: Portal RTCG


Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) na jučerašnjoj sjednici usvojio je izvještaj o radu ASK za 2021. godinu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta ASK za 2021. godinu. Savjet je ocijenio da je ostvaren značajan napredak u svim oblastima rada, o čemu, kako tvrde, govore podaci da su ispunjeni svi ciljevi zacrtani Planom rada a u pojedinim oblastima su i nadmašeni.

U oblasti sprječavanja sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija u 2021. godini Agencija je dala 186 mišljenja. Na osnovu mišljenja i odluka ASK, podnijeto je 26 ostavki javnih funkcionera.

Agenciji je u 2021. dostavljeno najviše izvještaja o prihodima i imovini od početka njenog rada, dok je godišnji plan provjere u potpunosti realizovan, s tim da je premašen broj planiranih provjera. Pokrenuto je šestostruko više postupaka kontrole po službenoj dužnosti nego prethodne godine.

U svim upravnim postupcima koji su u prethodnoj godini pokrenuti po službenoj dužnosti u oblasti provjere prihoda i imovine, utvrđena su kršenja zakona. U izvještajnom periodu, zbog podnošenja izvještaja o prihodima i imovini sa netačnim i nepotpunim podacima, pokrenut je najveći broj prekršajnih postupaka od početka rada, više u odnosu na prethodnih pet godina rada zbirno.

„Pokrenuto je i značajno više prekršajnih postupaka zbog kršenja zakona koje se odnose na obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini 30 dana po stupanju na javnu funkciju i po prestanku javne funkcije”, piše u saopštenju.

U oblasti finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija je nastavila da djeluje na planiran i sistematičan način.

„Tokom 2021. godine izvršena je kontrola 6.512 dostavljenih izvještaja od strane obveznika zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja o redovnom radu i u toku izbornih kampanja, kao i 354 kontrole poštovanja zabrana i ograničenja u toku izborne kampanje. Dodatno, izvršena je provjera i kontrola 2.246 lica davalaca priloga političkim subjektima za redovan rad u 2020. godini i izbornu kampanju u 2021. godini. Agencija je u ovoj oblasti rada, tokom 2021. godine, pokrenula za 15,6% više prekršajnih postupaka u odnosu na prethodne četiri godine zbirno”, piše u saopštenju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *