Cijena gasa u Evropi porasla je za više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike Izvor: Reuters

Zbog krize u Ukrajini raste cijena gasa u Evropi

Globus

Izvor: Euronews Serbia


Cijena gasa u Evropi porasla je danas iznad 960 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 14. februara, prema podacima sa londonske ICE berze.

Na holandskom TTF tržištu je kupovina gasa za isporuku u martu ugovarana po cijeni od 960,6 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 82 eura po MWh, izvještava Tass.

Cijena gasa u Evropi porasla je juče za više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR). Cijena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu juče je bila oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara priznao suverenitet DNR i LNR, i potpisao sa njihovim čelnicima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele redom da uvode nove pakete sankcija Rusiji, a naročito je odjeknula izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca koji je rekao da je Nemačka preduzela korake da zaustavi proces odobrenja gasovoda Sjeverni tok 2, kojim bi gas trebalo da ide od Rusije do Njemačke. Iz Evropske Komisije su poručili da ova odluka Njemačke neće uticati na snabdijevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još uvijek ne radi.

Međutim, mnoge u Evropi je zabrinula izjava zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrija Medvedeva koji je predvidio da će u Evropi gas koštati 2.000 eura zbog obustavljanja postupka dodjele sertifikata za Sjeverni tok 2.

„Njemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Sjeverni tok 2. Aha, dobro. Dobro došli u novi svijet u kome će Evropljani plaćati 2.000 eura za hiljadu kubnih metara gasa”, napisao je Medvedev na Tviteru.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *