Očekuje da će se SNP izjasniti o eventualnom učešću u manjinskoj vladi do kraja sedmice. Izvor: MediaBiro

Abazović: Danas konsultacije o prijedlogu za novog predsjednika Skupštine

Crna Gora

Izvor: Vijesti online


Lider Građanskog pokreta (GP), Dritan Abazović, rekao je danas da očekuje da će se Socijalistička narodna partija (SNP) izjasniti o eventualnom učešću u manjinskoj vladi do kraja sedmice.

„Što se tiče manjinske vlade, i dalje čekamo stav SNP-a o tome. Oni imaju svoje organe, iznijeće taj stav, i kakav god on bio – poštovaćemo ga. Volio bih da budu dio evropske vlade i vagona koji treba da vodi ka pomirenju”, rekao je Abazović.

On je najavio da će danas biti održane konsultacije na nivou šefova poslaničkih klubova o predlogu za novog šefa parlamenta.

Abazović je novinarima nakon predavanja na Ekonomskom fakultetu, rekao da rokovi za formiranje nove vlade ističu, ali da on ostaje pri stavu da nije problem da se ide na izbore ako ne bude rješenja.

„Mislimo da treba da se dođe do rješenja. Mislimo da ni ukrajinsku krizu nije trebalo da dočekamo u političkoj nestabilnosti. Što ljudi imaju drugačije projekcije i stavove – to je pitanje za njih. Što se nas tiče, sve bi trebalo raditi dosta brže, efikasnije i konkretnije”, podvukao je on.

Lider GP URA naveo je da je neozbiljno govoriti o potencijalnim personalnim rješenjima u novoj vladi dok se ne utvrdi da li postoji većina za njeno formiranje i ko će je činiti.

„Neozbiljno je da tretiramo neka imena i da ih dovodimo u neugodnu situaciju. Odbijam da to radim. Nije cilj da trošimo ljude na nešto što su neizvjesni politički koncepti”, dodao je on.

Govoreći o najavljenim blokadama Demokratskog fronta (DF), Abazović je kazao da one, kao ni brojni prethodni protesti, nisu prijavljeni, ali da je samo važno da proteknu bez incidenata.

„Sve je demokratski iskaz, samo bez incidenata. Za sada sve protiče mirno. Ne bih unosio nikakvu dodatnu paniku. Vidjeli smo sinoć kako je prošao protest Demokratske Crne Gore, vidjećemo večeras kako će proći blokade DF-a. Nadam se da ćemo svi biti na visini zadatka i da će oni odraditi sve mirno. Što se tiče policije, ona će se, kao i do sada, vrlo profesionalno odnositi i neće nijednim postupkom dolivati ulje na vatru, niti smatram da bi to bilo pametno u ovom trenutku”, poručio je on.

Komentarišući napad Rusije na Ukrajinu, Abazović je kazao da se Crna Gora jasno izjasnila o tome preko ministra vanjskih poslova (Đorđa Radulovića) i njega, kao potpredsjednika Vlade.

„I to su zvanični stavovi naše države – da čvrsto stojimo uz naše partnere, EU i NATO. Apelujemo na sve da se dijalogom rješava kriza. Nismo država koja može dati neki značajniji doprinos, ali smo država koja jasno zna stranu i principe. Spremni smo da damo svoj vrlo skroman diplomatski doprinos. Pozivam – iako ne znam dokle može stići apel iz Crne Gore – da se situacija u Ukrajini ne rješava ratnim sukobima, nego za pregovaračkim stolom”, poručio je on.

Upitan kako tumači to što se odlazeći premijer Zdravko Krivokapić ne oglašava o dešavanjima u Ukrajini, Abazović je rekao da je to pitanje za Krivokapića.

„Državna politika ne vodi se ćutanjem, nego jasnim stavovima, koji se vjerovatno ne mogu svima dopasti… Ali u kriznim situacijama sve mora biti vidljivo”, naglašava on.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.