„Postoje gubici na obje strane” Vojni helikopteri, očigledno ruski, lete iznad predgrađa Kijeva, Ukrajina | Izvor: AP

Rusi na 20 km od Kijeva, pao je aerodrom

Globus

Izvor: 6yka.com


Prema izvještavanju niza njemačkih medija, koji se pozivaju na upućene ukrajinske izvore, ruske snage su sve bliže glavnom gradu Kijevu.

Već se nalaze na oko 20 kilometara sjeverozapadno od centra Kijeva te su osvojili vojni aerodrom u Hostomelu. Njemački mediji navode i da se iznad Kijeva mogu vidjeti ruski vojni avioni i helikopteri.

Dopisnik Gardijana razgovarao je s Andrejem Zagorodnjukom, bivšim ukrajinskim ministrom odbrane, koji se nalazi u Kijevu.

„Situacija je ekstremno napeta. Rusi napadaju na više frontova. Prvi šok jutros su bili napadi projektilima, raketama i dronovima. Neke od zgrada u kojima su naše oružane snage su potpuno uništene. Radi se o vojnoj infrastrukturi. Rusi pokušavaju ući u zemlju kopnenim snagama, a naša vojska ih pokušava zaustaviti”, rekao je Zagorodnjuk.

„Pokušavaju prodrijeti, sad su jako blizu grada Hersona. Situacija je tamo kritična. Pokušavaju okružiti Harkov. Izgleda da je Harkov trenutno glavna meta. Jednom borbenom skupinom pokušavaju doći do Kijeva, nadomak su grada”, rekao je.

„Postoje gubici na obje strane. Ukrajinska vojska se žestoko bori, ali nema panike”, dodao je bivši ministar obrane.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *