Nove sankcije mogle bi podstaći Moskvu da dodatno pojača trgovinu s Kinom Kontejneri spremni za otpremu, u komercijalnoj luci u Vladivostoku, Rusija 18. oktobra 2021 | Izvor: Reuters/Tatiana Meel

Ruski izvoz već se okrenuo Kini

Globus

Izvor: SEEbiz


Kina je postala najveće odredište ruskog izvoza još 2014. godine, a Rusija se i sve manje oslanja na trgovinsku razmjenu, što dovodi u pitanje efikasnost novih sankcija zbog priznanja Luganska i Donjecka, upozorava Rojters.

Nove sankcije zbog priznanja otcijepljenih ukrajinskih regija Lugansk i Donjeck mogle bi podstaći Moskvu da dodatno pojača trgovinu s Kinom, koja nije denominovana u dolarima, smatra bivši američki trgovinski pregovarač i funkcioner Svjetske banke Heri Brodmen.

„Problem s uvođenjem sankcija proizvođaču nafte kao što je Rusija će biti ‘rupe’ u sistemu. Kina može reći ‘kupovaćemo naftu na otvorenom tržištu i nećemo previše mariti bude li ta nafta ruska'”, tumači Brodmen.

Prema uredbi koju je u ponedjeljak potpisao američki predsjednik Džo Bajden, sve kompanije u ruskom sektoru financijskih usluga mogu biti meta novih sankcija, uz napomenu da se više od 80 posto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovina njene trgovine obavlja u dolarima.

Zapad je uveo sankcije Moskvi već 2014., nakon pripajanja Krima, a SAD, EU, Britanija, Australija, Kanada i Japan najavili su u utorak nove kaznene mjere zbog ruskog priznanja odmetnutih ukrajinskih regija Lugansk i Donjeck i najave slanja vojnih formacija na to područje radi “očuvanja mira”.

SAD je tako uveo sankcije ruskim bankama VEB Bank i Promsvyazbanku, zbog servisiranja prodaje oružja, i ograničio trgovinu ruskim državnim dugom.

EU je zamrznuo imovinu ruskih parlamentaraca koji su glasali za priznanje Luganska i Donjecka i “potkopavaju i ugrožavaju” teritorijalni integritet Ukrajiine, zabranivši im ulazak, a priprema i sankcije ruskim kompanijama u vojnom, bankovnom i financijskom sektoru.

Britanija je uvela sankcije ‘Rossiji’, ‘IS Banku’, ‘GenBanku’, ‘Promsvyabanku’ i ‘Black Sea Banku’ i blokirala imovinu nekoliko ruskih oligarha.

Bajden je, najavljujući u utorak prvi paket sankcija Rusiji, rekao da će „preduzeti snažne mjere kako bi osigurao da posljedice naših sankcija trpi ruska ekonomija, a ne naša”.

To možda zvuči jednostavno u teoriji, ali praksa je nešto drugo, upozorava Rojters. Rusija spada među vodeće svjetske izvoznike nafte, gasa, bakra, aluminijuma, paladijuma i drugih važnih sirovina. Cijene nafte u utorak su dosegle najviše nivoe od 2014. godine, podsjeća agencija.

Prema podacima Svjetske banke, Rusija je u 2020. činila 1,9 posto svjetske trgovine, za gotovo puni postotni bod manje nego u 2013, a analiza ruskih trgovinskih podataka u bazi za međunarodnu trgovinu pokazuje da se trgovinska zavisnost Rusije smanjuje unatrag 20 godina.

Promijenila su se i odredišta ruskog izvoza. Tako je Nizozemska prije desetak godina bila glavna izvozna destinacija, zbog trgovine naftom, da bi njeno mjesto u međuvremenu preuzela Kina. Njemačka i Britanija zadržale su dosadašnje pozicije dok je ruski izvoz u Bjelorusiju porastao.

Kina zauzima prvo mjesto i na skali izvoznika u Rusiju, snabdjevajući komšiju igračkama, tekstilom i odjećom, ali i mobilnim telefonima i sofisticiranom elektronikom. Njen udio u ruskom uvozu porastao je od 2014, dok je udio Njemačke značajno pao.

Značajno je u proteklih 10 godina smanjen i ukrajinski izvoz u Rusiju. U 2020. Ukrajina je u komšijsku zemlju najviše izvozila aluminijumski oksid, željezničku opremu, ugalj, čelik i uranijum, pokazuju podaci Svjetske banke.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *