Oglasio se Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg | Izvor: Reuters

Stoltenberg: Mir u Evropi je uništen, odlučili smo aktivirati mehanizme odbrane

Globus

Izvor: SEEbiz


Rusija je u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada.

Iz Ukrajine stižu vijesti o poginulima, a osude invazije stižu iz cijelog svijeta. Oglasio se Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Mir na kontinentu je uništen. Sad imamo rat u Europi. Završili smo sastanak gdje smo razgovarali o situaciji. Održat će se hitne konsultacije. Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe.

Neopravdani ruski napad riziku izlaže brojne ljudske živote. Iz više izvora cilja se vojna infrastruktura i drugi objekti. Ovo je hladnokrvna dugo planirana invazija. Uprkos liniji laži i dezinformacija ruske namjere su jasne cijelom svijetu.

Ruski lideri odgovorni su za svoje akcije i izgubljene živote. NATO saveznici osuđuju rusku invaziju, to je teško kršenje međunarodnog prava i čin agresije protiv suverene i mirne države.”, rekao je.

Kazao je da je ključni zadatak NATO-a zaštititi sve saveznike.

„Odlučili smo aktivirati mehanizme odbrane, taj korak će pomoći zaštiti članica. Imamo više od 100 aviona u stanju pripravnosti i više od 100 brodova na moru. Sve to pokazuje da je naš član 5 čvrst i da ćemo učiniti sve da zaštitimo savez od agresije.

Cilj Kremlja je uspostaviti novu sferu uticaja, pogaziti globalna pravila. Ovo je novo normalno za našu sigurnost. Mir se ne smije shvatati zdravo za gotovo. Mi smo savez 30 demokratija koje su ujedinjene kao jedna.

NATO je solidaran s Ukrajinom i nameću se sankcije Rusiji. U bliskoj koordinaciji s EU i drugim partnerima namećemo teške ekonomske sankcije Rusiji da pokažemo da ćemo ispuniti svoje obećanje i da će Rusija platiti visoku cijenu. Osuđujemo rusku invaziju, Saveznici šalju poruku da nikad neće prihvatiti okrutno kršenje međunarodnog prava.”

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *